Palestinci neće tražiti glasanje o rezoluciji u vezi američkog mirovnog plana

Foto: EPA

PALESTINCI su odustali od svog zahtjeva da se u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a glasa o rezoluciji kojom bi se odbacio američki mirovni plan zbog nedostatne međunarodne podrške i jakog američkog pritiska na one koji podržavaju njihovog predsjednika Mahmuda Abasa.

Moglo bi se dogoditi da tekst Indonezije i Tunisa ne dobije 9 glasova od 15, koliko je minimalno potrebno za usvajanje, osim veta jedne stalne članice, rekao je jedan diplomat. Prema drugom izvoru, koji je također želio ostati neimenovan, zemlje koje podržavaju Palestince su već izložene jakom pritisku Washingtona uz prijetnje financijskim odmazdama.

SAD predlaže brisanje cijelih paragrafa

Do te nagle odluke došlo je nakon što su Sjedinjene Države, koje imaju pravo veta, predale niz amandmana na tekst o kojem se pregovara od prošlog tjedna i o kojem bi se trebalo glasati na sastanku Vijeća sigurnosti u nazočnosti Mahmuda Abasa.

Prema američkim amandmanima, Washington predlaže brisanje cijelih paragrafa, posebice onih o rezolucijama UN-a od 1967. Svako spominjanje Istočnog Jeruzalema je također izbrisano.

Nastavljaju se konzultacije o tekstu rezolucije, rekao je jedan neimenovani diplomat. Drugi izvori su doveli u pitanje mogućnost kasnijeg glasanja zbog oprečnih stajališta Palestinaca i Amerikanaca.

Otkaz tuniskom veleposlaniku pri UN-u

Za sada nije doveden u pitanje sutrašnji Abasov dolazak u Vijeće sigurnosti, navelo je nekoliko diplomatskih izvora.

Tada će palestinski predsjednik u svom odbijanju američkog bliskoistočnog mirovnog plana od 28. siječnja moći istaknuti podršku Arapske lige, Organizacije za islamsku suradnju i Afričke unije koja mu je iskazana jučer. Ali nekoliko ključnih zemalja, među kojima i članice tih organizacija, nisu kategorički odbile Sjedinjene Države. To jasno ocrtava otpuštanje tuniskog veleposlanika pri UN-u usred pregovora o planu palestinskog rješenja.

Diplomati drže da će na glasanju o rezoluciji koja kritizira američki plan u UN-u teško biti skupljeno 14 glasova koji su u prosincu 2017. na glasanju u Vijeću sigurnosti kritizirali američku jednostranu odluku da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela.

Pročitajte više