Pametno: Ravnatelj Doma zdravlja u Splitu samovoljno ukida pedijatre

Foto: Google Maps

STRANKA PAMETNO još je jednom upozorila kako doktor Dragomir Petric, ravnatelj splitskog županijskog Doma zdravlja, samovoljno snižava kvalitetu zdravstvene skrbi za djecu u županiji.

"Još nismo dobili odgovor na jednostavno pitanje zašto djeca ostaju bez pedijatrijske skrbi. Ravnatelj Petric neraspisivanjem novih specijalizacija, samovoljno snižava kvalitetu zdravstvene skrbi za djecu Splitsko - dalmatinske županije", poručuju iz stranke Pametno.

Dodaju kako se prema medijskim izjavama Petrica može zkaljučiti da on ne zna ni tko je u mreži pedijatrijske skrbi Doma zdravlja kojem je na čelu jer djeca iz Zagvozda imaju pedijatra u Imotskom, a Lastovo je pod ingerencijom druge, Dubrovačko - neretvanske županije.

"Istovremeno, stručna društva liječnika, poput Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, pa čak i nadležno Ministarstvo, ističu hrvatski zdravstveni standard -  prema kojem pedijatri liječe djecu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a samo tamo gdje ih nema to, iznimno, mogu raditi liječnici obiteljske medicine. Županijski Dom zdravlja izravno je odgovoran za smanjivanje broja pedijatrijskih timova u Splitsko – dalmatinskoj županiji jer nisu pravovremeno tražili odobrenje za specijalizacije iz pedijatrije, zbog čega će, ne samo u Splitu već i u cijeloj Županiji, do 2021. godine čak 10.000 djece ostati bez pedijatrijske skrbi i biti prepušteni liječnicima obiteljske medicine. I sami liječnici obiteljske medicine ističu kako nemaju dovoljno znanja ni tehničkih uvjeta za kvalitetno liječenje djece – istaknula je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno. Vidan smatra da se radi o političkim odlukama i kadroviranju, što je za svaku osudu. Pametno se zalaže za depolitizaciju zdravstvenog sustava, tako što će se potrebe u sustavu planirati strateški, temeljem stvarnih potreba stanovništva", poručuju iz stranke.

Nedopustivo je da se nabavlja skupa medicinska oprema, koja se ni ne koristi, a djeca ostaju bez adekvatne pedijatrijske skrbi jer navodno nedostaje novca, zaključuju u stranci Pametno i ističu da je njihov prioritet očuvanje postojeće razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi za sve građane.


 

Pročitajte više