"Panama papers" u brojkama: Ovo su ključni podaci o ogromnom skandalu s pranjem novca

Screenshot: YouTube

ICIJ je na svojim stranicama objavio ključne podatke o velikom skandalu s pranjem novca i utajom poreza, u koji su umiješani najveći svjetski lideri, premijeri, predsjednici, kraljevi...

> POPIS Panama papers: Koji su sve moćni predsjednici, šeici i bogataši prali i skrivali novac

Objavljeno je 11,5 milijuna tajnih dokumenata koji datiraju iz razdoblja unazad 40 godina - radi se o najvećem curenju podataka u povijesti offshore trgovanja. Dokumenti sadrže 214.000 offshore entiteta povezanih s ljudima u više od 200 zemalja. Među bogatašima umiješanim u skandal su političari, direktori, ali i sportaši, krijumčari drogom, prevaranti, mafijaši...

U dokumentima su sadržane informacije o offshore računima više od 140 političara i državnih dužnosnika diljem svijeta, uključujući 72 bivših i aktualnih svjetskih lidera. Među njima su premijeri Islanda i Pakistana, ukrajinski predsjednik i saudijski kralj.

Dokumenti otkrivaju da bliski suradnici Vladimira Putina u offshore tvrtkama skrivaju preko dvije milijarde dolara.

U dokumentima se nalaze najmanje 33 tvrtke koje se nalaze na crnoj listi SAD-a zbog dokaza da su umiješane u nelegalne poslove - suradnju s meksičkim krijumčarima drogom i terorističkim organizacijama poput Hezbollaha.

Dokumenti pokazuju kako su velike banke - poput HSBC-a, UBS-a i Société Généralea - otvorile više od 15.000 offshore tvrtki za svoje klijente i to posredstvom Mossack Fonsecae.

Pročitajte više