Pandemija koronavirusa: Posao cvjeta proizvođačima ljesova u Francuskoj

Foto: Epa

DOK je većina tvrtki u Francuskoj u vrijeme pandemije zatvorila vrata, tvornica u kojoj se izrađuju ljesovi, koja se nalazi u gradu Jussey na sjeveroistoku Francuske, jedva drži korak s narudžbama.

Prema posljednjim podacima, u Francuskoj je novim sojem koronavirusa zaraženo oko 60.000 ljudi, a umrlo ih je više od 5000.

"S obzirom na ono što se događa, tempo proizvodnje ljesova povećao se za 50 dnevno", izjavio Emmanuel Garret, upravitelj tvornice OGF, za Reuters.

Povremena nestašica jeftinijih modela ljesova

OGF, koji također ima tvornicu u blizini Alpa na istoku Francuske, proizvodi oko 144.000 ljesova godišnje te je najveći proizvođač mrtvačkih kovčega u zemlji. Tvornica u Jusseyu stvara 80.000 hrastovih i borovih ljesova za francusko tržište.

Nathalie Vounikoglou, predstavnica kompanije Bernier, jedne od pet distributera ljesova u pariškoj regiji, rekla je da je potražnja za pogrebnim salonima skočila za 20 posto u posljednja dva tjedna.

"Imamo povremene nestašice niskobudžetnih modela standardne veličine jer nema više ceremonija pogreba pa obitelji kupuju cijenom pristupačnije kovčege", rekla je.

Pročitajte više