Panenić: Od prodaje državne imovine ove godine bismo trebali zaraditi 500 milijuna eura

Screenshot: HRT

TEHNIČKI ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je kako bi ove godine od prodaje države imovine trebalo prihodovati 500 milijuna eura te da se ne radi o preambicioznom planu.

"Vladi je bilo ključno stvoriti pozitivno okruženje kako bi mogli gospodarstvenici povjerovati da će im politika pružiti snažnu potporu. Vidljivo je da je vlada bila usmjerena na potporu gospodarstvu, probali smo im različim mjerama olakšati poslovanje. Tražilo se jeftino financiranje, otvaranje fondova. Radili smo na tome da osiguravamo stvarne uvjete i kroz komunikaciju s gospodarstvenicima razumijemo njihove zahtjeve", rekao je Panenić za HTV.

Naglasio je i kako tehnička vlada Tihomira Oreškovića više nema potreban legitimitet te da ih se u kampanji može prozivati zbog takvih poteza te dovesti do negativnih konotacija. Nije htio direktno odgovoriti na pitanje znači li to da više nema privatizacije, već je spomenuo Badel za koji tvrdi da je Vlada dobila četiri kvalitetne ponude te da se od nadležnih tijela čeka odgovor mogu li se ponude zaključiti ili trebaju čekati novu Vladu.

Panenić je upitan i o mogućoj privatizaciji Sunčanog Hvara.

"Interes je velik i treba se iskoristiti trenutak kada mogu dobiti kvalitetne partnere jer i država više ne sudjeluje u velikom postotku, pa je vrijeme da ih se stavi na tržište", smatra Panenić.

Osvrnuo se na micanje ACI-ja sa strateške liste državnih tvrtki i na nedavna događanja u INA-i vezana uz prijevoz nafte iz Siska u Rijeku. Kazao je kako je odluka o ACI-ju donijeta na temelju analize koju je radio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te da to ne znači da nautički turizam nije grana od strateškog interesa za Hrvatsku.

O izborima nije bilo previše riječi, Panenić je tek rekao kako MOST želi dati doprinos budućoj Vladi, bez preciziranja bi li to bila Vlada s SDP-om ili s HDZ-om na čelu.

Pročitajte više