Panika u Pleternici zbog ćirilice u školi, pogledajte što ih je zgrozilo

Foto: Čitateljica Indexa/Google Street View

JEDNA učiteljica u osnovnoj školi u Pleternici podijelila je učenicima prvog razreda radne zadatke iz matematike.

Zadaci su bili na ćirilici.

Incident u školi

Ovakav incident u malom slavonskom mjestu izazvao je buru među ogorčenim roditeljima koji su odmah kontaktirali ravnatelja škole i gradonačelnicu Pleternice. Slučaj je upućen Požeško-slavonskoj županiji, koja je i osnivač Osnovne škole Pleternica.

Ne ulazeći u upitnu razinu koncentracije učiteljice koja nije primijetila kojim pismom su pisani podijeljeni zadaci, neobično je koliko je sam spomen ćirilice u školi uznemirio pleterničke duhove. Također, čini se kako nitko nije provjerio o kojem jeziku se radi. Naime, zadaci su napisani na bugarskom.

Prijevod ovih prilično benignih matematičkih zadataka glasi: "20 je sastavljen od brojeva .... zapišite ih" i "Povežite brojeve jedan za drugim".



"Zgroženi roditelji"

Razgovarali smo s gradonačelnicom Antonijom Jozić. Zamolili smo je za komentar incidenta.

"Meni su se obratili nezadovoljni roditelji i ja sam uputila taj predmet na Županiju. Oni su nadležni za školstvo jer Grad nije osnivač ove škole. Zabrinuta sam i pitam se kontrolira li ravnatelj dobro školom kad se u njoj događaju takvi propusti. Zabrinuta sam kao gradonačelnica i kao roditelj. Dijete mi pohađa jednu od područnih škola", kaže nam zabrinuta gradonačelnica.

Upitali smo je zna li radi li se o omaški učiteljice ili je nešto drugo posrijedi.

"Nemam tu informaciju. Meni su se obratili roditelji koji su bili zgroženi. Proslijedili su mi te fotografije i javili mi da se to dogodilo u prvom razredu te škole. Ja sam odmah sljedeći dan obavijestila Županiju o tome i tražila da se žurno ispita cijeli slučaj", ispričala nam je Antonija Jozić potresnu priču iz Pleternice.

Inače, gradonačelnica je članica HDZ-a od 1994. godine.

"Glupi i bezvezni nesporazum"


Kontaktirali smo i ravnatelja škole, Hrvoja Galića. Zanimalo nas je kako "kontrolira školu kad se u njoj događaju takvi propusti".

"Danas sam dobio poziv od Županije na očitovanje. Mislim da je riječ o nesporazumu. Riječ je o dodatnim zadacima. Ne radi se o domaćoj zadaći ni o pitanjima. Učiteljica ih je brzinski izvukla iz računala, isprintala, ne gledajući uopće tekst. Ne radi se o zadacima, već o uputama. Iskreno rečeno, čitam ćirilicu, ali ovo ne znam pročitati. Riječ je o bezveznom i glupom nesporazumu. Pred kraj sata, na brzinu je isprintala prvo što joj je naletjelo pod ruku. Podijelila je zadatke ne gledajući što piše. Iz toga se iskonstruirala jedna poprilično bezvezna priča", ispričao je ravnatelj Hrvoje Galić u razgovoru za Index.

Inače, ravnatelj se prije nekoliko mjeseci kandidirao za gradonačelnika Pleternice. Izgubio je na izborima od Antonije Jozić.

Pročitajte više