pankretić o pik-u vrbovec, izvozu šećera i EU

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić izrazio je danas uvjerenje da će se do iduće sjednice Vlade završiti razgovori s Gavrilovićem o privatizaciji PIKa Vrbovec, te najavio da će se posebna pažnja posvetiti zaštiti radnika.

Postoje određeni prigovori sindikata PIK-a Vrbovec na ugovor Hrvatskog fonda za privatizaciju i Gavrilovića, pa smo ostavili tjedan dana za dodatna usuglašavanja, izjavio je Pankretić novinarima u Banskim dvorima.

Sindikati PIK-a Vrbovec zatražili su danas da se u ugovor unese socijalna klauzula i zadržavanje broja radnika najmanje tri godine, upozoravajući da Gavrilović namjerava broj zaposlenih sa 1.387 smanjiti na 500 do 600.

Pankretić ističe da se i u dosadašnjem procesu privatizacije PIK-a Vrbovec maksimalno vodila briga o radnicima, te da će se sve primjedbe razmotriti do sljedeće sjednice Vlade.

Ministar vjeruje da će se sve završiti do sljedeće sjednice Vlade na zadovoljstvo sindikata i Vlade.

Pankretić je novinarima otkrio da će ministar europskih integracija Neven Mimica sutra uputiti pismo Europskoj komisiji vezano za sporove Hrvatske i EU oko izvoza hrvatskog šećera.

Poručit će da će Hrvatska čuvati svoju vjerodostojnost i neće potvrđivati ništa što nema svoju sljednost, odnosno porijeklo iz Hrvatske, rekao je Pankretić.

Ističe da nema potrebe da Vlada donosi bilo kakvu odluku o tome, da EU ne traži nikakvo ograničenje izvoza šećera. O nekim posljedicama nije htio govoriti, ne vjeruje da će ih biti, te ističe da postoji stalna korespondencija s EU.

Pankretić je podsjetio da je riječ o šećernoj aferi iz 2001., te izvijestio da je analiza Carinske uprave potvrdila određene nepravilnosti u dokazivanju sljednosti šećera iz šećerane Osijek 2001.

Zbog sumnji na porijeklo hrvatskog šećera tada su postojali problemi s izvozom u EU i neke su države bile uvele depozite na izvoz šećera iz Hrvatske. Tih depozita više nema, rekao je Pankretić.

(Hina) um/bn sšh

Pročitajte više