Pao kamen s dubrovačke crkve Svetog Vlaha - izbjegnuta tragedija

TIJEKOM jutarnjih sati pao je kameni blok s vanjske istočne strane vijenca crkve sv. Vlaha u Dubrovniku, no srećom u tom trenutku oko crkve nije bilo puno ljudi pa je izbjegnuta tragedija.

U tom se trenutku na Stradunu održavala županijska akcija borbe protiv ovisnosti koja je okupila velik broj sportske djece. Kamen je pao kod ulaza u crkvu svega nekoliko minuta nakon što su se djeca udaljila ostavivši paravan sa svojim radovima uz crkvu, pa je pukom srećom izbjegnuta velika tragedija.

Nedavno je u toj crkvi pao kamen s vijenca u unutrašnjosti, no to se dogodilo noću kada u crkvi nije bilo nikoga.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća kazala je kako je razlog odvajanja i pada kamenog fragmenta korodiranost stoljetnog željeznog klina. Vrlo je teško predvidjeti takve izvanredne događaje, posebno na objektima na kojima su korodirale stoljetne željezne spone u kamenu, izajvila je Žana Baća.

Sinoć je u Dubrovniku organiziran koncert na Stradunu odmah pokraj crkve sv. Vlaha na kojemu je nastupio "Parni valjak", pa mnogi smatraju da prejaka buka i vibracije s takvih koncerata smetaju spomenicima. Po mišljenju ravnatelja Zavoda za obnovu Dubrovnika Vjekoslava Vierde, takvi koncerti, kojih je posljednjih godina sve više, previše su za gradske spomenike na kojima sve češće dolazi do sličnih oštećenja.

Gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica tim je povodom danas zabranila svako održavanje prebučnih događanja u povijesnoj jezgri, prozvavši organizatore da se ne drže odredaba Zakona o buci, niti odluka grada o radnom vremenu.

"Grad Dubrovnik nije više spreman snositi odgovornost za organizaciju koncerata na Stradunu. Iako je organizacija sinoćnjeg koncerta bila humanitarnog karaktera, činjenica je da je znatno premašena dopuštena jačina razglasa, a i samo vrijeme trajanja", naglasila je Šuica, te je dodala kako je stajalište grada Dubrovnika da se takvi događaji ubuduće premjeste na druge lokacije, primjerice u uvalu Lapad.

Sinoćnji koncert na kojemu je nastupio "Parni valjak" organizirala je Dubrovačko-neretvanska županija u sklopu "Borbe protiv ovisnosti", a "grad Dubrovnik dao je suglasnost za organiziranje takvih skupova".

"Budući da se sudionici koncerata, od novogodišnjih do ovakvih, ne pridržavaju odredaba zakona o buci, Gradsko poglavarstvo na čelu sa mnom neće više dopuštati organizaciju ovakvih koncerata u staroj gradskoj jezgri", naglasila je Dubravka Šuica.

Prošloga tjedna u Dubrovniku je održano 6. zasjedanje Stručnog povjerenstva za obnovu Dubrovnika, kojega je vodio glavni konzervator u Hrvatskoj Miljenko Domijan, te je tom prigodom crkva sv. Vlaha uvrštena u prioritetne obnoviteljske projekte.

Pročitajte više