Papa Benedikt XVI. u Srbiji će 2013. godine slaviti obljetnicu Milanskog edikta?

PAPA Benedikt XVI. već je u svom kalendaru za 2013. godinu zabilježio posjet Srbiji, javljaju srpski mediji pozivajući se na izjavu niškog vladike Irineja koji je rekao da će poglavar Rimokatoličke crkve doći kako bi proslavio 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Tim je ediktom donesenim 313. godine rimski car Konstantin, koji je rođen upravo u Nišu, uveo slobodu vjeroispovijesti, te je tako prekinut progon kršćana u Rimskom carstvu. Zbog toga Papa želi 2013. godine posjetiti baš Niš, rekao je vladika Irinej za Betu i istaknuo kako će Srpska pravoslavna crkva pozdraviti Papin dolazak.

Grad Niš ionako priprema posebnu proslavu za obilježavanja 1700 godina od Milanskog edikta koja će se održati na brdu Vinik pokraj grada. U čast cara Konstantina na tom će brdu biti podignut križ visok 80 metara, koji će biti najveće obilježje te vrste na Balkanu. Taj križ simbolizira predaju prema kojem je Konstantin izjednačio kršćanstvo s ostalim vjerama nakon što mu se na nebu iznad bojnog polja ukazao upravo gorući križ.

Pročitajte više