PAPA KAŽE DA EUROPA NE SMIJE ZABORAVITI KRŠĆANSKE KORIJENE

Papa Ivan Pavao Drugi rekao je u nedjelju da se europski kršćanski korijeni ne smiju zaboraviti, a bio je vidno uzrujan zbog toga što Europska unija neće u ustavu spomenuti kršćanstvo.

Papa je govorio poljskim hodočasnicima na Trgu sv. Petra i zahvalio je svojoj domovini što se borila za spominjanje kršćanstva u ustavu oko kojega su se u petak kasno navečer dogovorili čelnici 25 zemalja Europske unije.

"Zahvaljujem Poljskoj za napore u europskim institucijama da lojalno obrani kršćanske korijene našega kontinenta, iz kojih su izrasli kultura i napredak našega doba", rekao je i tako odstupio od pripremljenoga govora za tjedni Angelus.

"Naši se kršćanski korijeni ne smiju zaboraviti", dodao je.

Službeni vatikanski glasnogovornik u subotu je rekao da je Sveta Stolica razočarana što zbog protivljenja nekih vlada nisu izrijekom spomenuti kršćanski korijeni u ustavu.

"Pokazano je nepoštivanje povijesnih dokaza i kršćanskoga identiteta europskoga stanovništva", kaže se u priopćenju Joaquina Navarro-Vallsa.

Poljska, Italija i druge rimokatoličke zemlje željele su da se u ustavu spomene europsko kršćansko naslijeđe, ali nisu uspjele zbog protivljenja zemalja poput Francuske, Belgije i Finske.

(Hina) xvm ymaš

Pročitajte više