Papa na misi za Uskrs izbjegao spomenuti pedofiliju



PAPA Benedikt XVI. rekao je na početku svog obraćanja gradu i svijetu (Urbi et Orbi) kako je svijetu potreban "egzodus prema miru", a uoči uskršnje mise dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano napravio je neuobičajen potez i javno iskazao podršku papi.

"U duhu zajedništva danas se okupljamo oko tebe, nasljednika sv. Petra, biskupa Rima, postojane stijene svete Crkve. Sveti oče, na tvojoj je strani Božji narod, koji neće dopustiti da na njega utječu sitna govorkanja", rekao je Sodano.

Ništa o pedofiliji

Nakon dvosatne mise Benedikt je poslao svoju tradicionalnu poruku Urbi et Orbi, a u njoj je istaknuo "patnju" kršćana u Iraku i Pakistanu, rekavši da su vjernici tamo bili izloženi progonu zbog svoje vjere. Pozvao je na molitvu za stanovnike Čilea i Haitija, a rekao je da bi Uskrs trebao "označiti mirni suživot i poštovanje" u kriminalom razorenim državama Latinske Amerike, u kojima su drogeraški karteli preuzeli kontrolu.

Ipak, unatoč očekivanjima, nije se uopće osvrnuo na pedofilski skandal.

Raniero Cantalamessa, papin osobni ispovjednik, ispričao se danas zbog jučerašnjih nespretnih komentara u kojima je napade na Vatikan zbog pedofilskog skandala usporedio s antisemitizmom.


Sve više nepromišljenih izjava

Cantalamessa je rekao da mu je iskreno žao i da se ispričava ako je "i protiv vlastite volje i namjera, povrijedio osjećaje Židova i žrtava pedofilije", prenosi talijanski Corriere della Sera.

Svećenik je ustvrdio da ni papa ni drugi visoki vatikanski dužnosnici nisu znali da će on tijekom propovijedi u Bazilici sv. Petra izjaviti da mu je jedan prijatelj Židov rekao kako ga skandali nastali oko pedofilije podsjećaju na "najgore aspekte antisemitizma".

To je samo jedna od brojnih neuspjelih izjava kojima su crkveni vođe zadnjih tjedana pokušali ublažiti štetu nastalu neprestanim povlačenjem po novinama u iznimno negativnom kontekstu.

Pročitajte više