Papa na summitu G7 priznao podvojenost oko umjetne inteligencije

Foto: EPA

Papa Franjo postao je prvi papa koji se obratio G7 na summitu, upozoravajući svjetske čelnike da se umjetnoj inteligenciji nikad ne smije dati prednost nad čovječanstvom.

Niz svjetskih poglavara srdačno je zagrlio 87-godišnjeg Papu dok je u invalidskim kolicima obilazio golemi ovalni stol jer mu godine i slabost ograničavaju pokretljivost.

"Nijedan stroj nikada ne bi trebao oduzeti život ljudskom biću"

Papa je rekao da umjetna inteligencija predstavlja važnu promjenu za čovječanstvo, ali je naglasio potrebu za pomnim nadzorom tehnologije koja se neprestano razvija kako bi se očuvali ljudski život i dostojanstvo.

"Nijedan stroj nikada ne bi trebao oduzeti život ljudskom biću", rekao je dodajući da ljudi ne bi trebali dopustiti da moćni algoritmi određuju njihovu sudbinu.

"Osudili bismo čovječanstvo na beznadnu budućnost kad bismo ljudima oduzeli sposobnost donošenja odluka o sebi i svojim životima, osuđujući ih da ovise o izborima strojeva", upozorio je.

G7 okuplja čelnike Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana. Osim toga, talijanska premijerka i domaćin summita Giorgia Meloni pozvala je 10 drugih zemalja da se pridruže razgovorima u petak, uključujući indijskog premijera te predsjednike Turske i Kenije.

Papa priznao podvojenost oko umjetne inteligencije

Na ulasku u konferencijsku dvoranu uoči njegovog govora, Papu je srdačno zagrlio argentinski predsjednik Javier Milei, zagrlio ga je i jordanski kralj Abdullah, dobio je poljubac od kanadskog premijera Justina Trudeaua i dugo je šaptom razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Papa Franjo priznao je podvojenosti oko umjetne inteligencije, rekavši da bi mogla nadahnuti i proširiti pristup znanju diljem svijeta. "No to bi istovremeno moglo donijeti veću nepravdu između naprednih zemalja i zemalja u razvoju ili između dominantnih i potlačenih društvenih klasa", rekao je.

"O svakome ovisi hoće li na dobar način koristiti AI, ali odgovornost je politike da stvori uvjete da takvo dobro korištenje bude moguće i korisno", dodao je.

"AI-jem se mogu prenijeti lažne informacije"

Italija je ranije ove godine odobrila prijedlog zakona usmjeren na postavljanje temeljnih pravila za korištenje umjetne inteligencije, određivanje sankcija za zločine povezane s umjetnom inteligencijom, a Meloni je u više navrata upozorila na rizike koje umjetna inteligencija predstavlja za tržište rada.

G7 je u završnoj izjavi danas rekao da će izraditi plan za predviđanje budućih vještina i potreba za obrazovanjem kako bi se iskoristila očekivana revolucija umjetne inteligencije.

Papa je istaknuo potencijal umjetne inteligencije za preuzimanje radno intenzivnih zadataka i stvaranje "eksponencijalnog napretka znanstvenog istraživanja", ali je rekao da se strojevi također mogu prevariti i prenijeti lažne informacije.

"AI ne razvija nove analize ili koncepte, već ponavlja one koje nađe", rekao je, što znači da postoji opasnost od legitimacije lažnih vijesti i jačanja već dominantnih kultura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.