Papa napao belgijsku policiju zbog lova na crkvene pedofile

PAPA Benedikt XVI. u današnjem obraćanju vjernicima progovorio je o istrazi belgijske policije koja je pretresla urede i domove belgijskih biskupa u sklopu slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Belgijskim biskupima Papa je ponudio svoju potporu "u ovim tužnim trenucima" te se obrušio na istražitelje.

Postupke belgijske policije nazvao je vrlo štetnima i uznemirujućima za Katoličku crkvu. Vrlo brzo mu je odgovorio belgijski ministar pravde Stefaan De Clerck. "Policijska istraga je sasvim legitimna, držali smo se standardne procedure. Biskupi su za vrijeme pretresa tretirani sasvim normalno, a oni koji tvrde da smo im uskraćivali hranu i vodu lažu", kaže De Clerck.

Podsjećamo, u Vatikanu su se mnogi bez puno razmišljanja odmah obrušili na belgijske policajce zato što su otvoreno povezali katoličke svećenike s pedofilijom. S obzirom na to da su biskupi bili zadržani devet sati dok su istražitelji radili svoj posao, brzo su počele stizati optužbe da su ih loše tretirali. De Clerck tvrdi da su reakcije iz Vatikana bile pretjerane.

Pročitajte više