Papa naredio istragu u londonskoj školi: Svećenici godinama silovali učenike?

PAPA je naredio pokretanje istrage o seksualnom zlostavljanju u londonskom samostanu i školi koji su navodno trajali desetljećima.

Brojni redovnici i učitelji u samostanu Ealing i susjednoj privatnoj školi Svetog Benedikta u zapadnom Londonu bili su povezani s navodnim zlostavljanjem čak od 60-ih godina prošlog stoljeća. Papa je naredio istragu nakon što su novi dokazi isplivali u javnost.

Prva istraga u Velikoj Britaniji

To je prva takva istraga u Velikoj Britaniji te bi to mogao biti prvi korak prema otkrivanju i ostalih seksualnih zlostavljanja koje su počinili svećenici, a koji su do sada "gurani pod tepih". Ovim samostanom i školom se već bavila komisija koju je vodio britanski protuteroristički vladin savjetnik Lord Carlile.

Njegov izvještaj će biti objavljen krajem mjeseca. Istraga koju je proveo The Times prošle godine otkrila je da je svećenik David Pearce četiri desetljeća zlostavljao djecu. Pearce je svećenik iz samostana te bivši direktor škole. Kasnije su se optuživali i drugi svećenici i učitelji u toj i drugim školama kako su se javljale nove žrtve, piše Daily Mail.

Svećenik nestao u Rimu

Times je pisao kako su zlostavljače puštali iz škole bez upozorenja drugim poslodavcima tako da su ih pustili da zlostavljaju djecu i u drugim privatnim školama. Otac Laurence Soper, bivši gvardijan u samostanu Abbey, je trebao već biti optužen za zlostavljanje djece, ali je bez traga nestao iz sjedišta Benediktinskog reda u Rimu gdje je radio kao rizničar Benediktinske konfederacije.

Pročitajte više