Papa ne može u Srbiju bez dozvole SPC-a: Srbi očekuju da Benedikt XVI posjeti Jasenovac



"MNOGI očekuju da Papa posjeti Jasenovac", rekao je nadbiskup Orlando Antonini, apostolski nuncij u Srbiji u razgovoru za beogradsku Politiku. Naime, odgovarajući na upit da bi bio dobar korak za zbližavanje Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve kada bi Benedikt XVI posjetio Jasenovac, nadbiskup Antonini, naglasio je kako su mnogi svećenici bili u Jasenovcu te ondje molili za sve žrtve uključujući i one srpske.

Bili su svećenici, ne mora i Papa

Nadbiskup Antonini tako kaže da je kardinal Bozanić posjetio Jasenovac, a prije njega učinio je to i predsjednik Biskupske konferencije Hrvatske, monsinjor Marin Srakić, koji je tamo bio s požeškim biskupom Škvorčevićem, biskupom Gašparovićem i monsinjorom Hranićem, pomoćnim biskupom osječko-đakovačke nadbiskupije. Apostolski nuncij u Srbiji tako kaže da do posjete Pape nije došlo jer ondje idu već katolički svećenici, a ne zbog toga jer se tako posebno htjelo.

"Ponavljam potrebu da se nastavi sa nepristranim proučavanjem povijesnih činjenica. Vidim u stvari, za razliku od onih koji vjeruju u presudu iz 1946 godine, da katolici vjeruju da je na osnovu svih postojećih dokumenata ta presuda pogrešna. Papa je, također, zatražio oproštaj za grijehe katolika u različitim situacijama. Ne vidim zašto bi to bilo teško uraditi i u ovom slučaju, ali je neophodno utvrditi i pojasniti krivicu za ono za što se traži oproštaj", rekao je nadbiskup Antonini misleći na sudbinu nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Ništa bez poziva SPC-a

Iz razgovora za Politiku postalo je jasno da Papa neće doći u Srbiju ukoliko ga ne pozovu predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte više