Papa pozvao na izučavanje problema umrle nekrštene djece

PAPA Ivan Pavao II. pozvao je teologe na izučavanje pitanja što se događa s djecom koja umiru nekrštena, objavio je u petak talijanski dnevni list "Corriere della Sera".

Papa je svoj poziv uputio Međunarodnoj teološkoj komisiji, kojom predsjeda kardinal Joseph Ratzinger, pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

Nije riječ samo o teološkom, izoliranom problemu. Nekada su obitelji inzistirale da se dijete krsti odmah na dan rođenja, a sada i svećenici, ali i roditelji, odgađaju taj sakrament.

Prema katekizmu Katoličke crkve, u slučajevima smrti djece prije krštenja, Crkva ih povjerava Božjoj milosti. U katekizmu Pija X. iz 1904. godine stoji da djeca koja su umrla prije nego su bila krštena odlaze u "limb", gdje ne pate, ali nisu s Bogom, jer, prema tumačenju, ne zaslužuju raj s obzirom da nisu oprana od osnovnoga grijeha, ali ne idu ni u pakao niti u čistilište.

U svome pismu komisiji, Papa ne upotrebljava riječ "limb" (na latinskome jeziku, limbus), izraz za mjesto koje nije ni raj niti pakao. O tom se nazivu prvi puta počelo govoriti u 13. stoljeću (nema ga u Bibliji) i, iako se nalazi u katekizmu pape Pija X., nema ga u katekizmu Ivana Pavla II. iz 1992. godine.

Papin zahtjev teolozima tumači se kao određeno popuštanje tradicionalistima, s ciljem da se to pitanje razriješi.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više