Papa Wojtyla zataškao zlostavljanje djece da izbjegne skandal, tvrdi poljski novinar

Foto: EPA

Pokojni papa Ivan Pavao II. znao je za zlostavljanje djece u poljskoj Katoličkoj crkvi godinama prije nego što je postao papa i pomogao je to zataškati, izvijestila je u nedjelju privatna poljska televizija TVN24.

Istraživački novinar Marcin Gutowski, koji je otkrio priču, tvrdi kako je Karol Wojtyla znao za slučajeve pedofilije unutar Crkve dok je još bio kardinal u Krakowu. Kako bi izbjegao skandal, premjestio je svećenike u druge biskupije, jednog čak u Austriju, navodi Gutowski u svom prilogu.

Wojtyla, koji je bio papa 27 godina - od 1978. do smrti 2005. - napisao je pismo preporuke za svećenika optuženog za zlostavljanje bečkom kardinalu Franzu Koenigu, ne spominjući optužbe, kaže Gutowski.

Tijekom svoje istrage Gutowski je razgovarao sa žrtvama svećenika pedofila, njihovim obiteljima i bivšim službenicima crkvene biskupije. Uspio je doći do dokumenata bivše tajne službe SB iz doba komunizma i do nekih crkvenih dokumenata, ali mu je krakowska biskupija odbila dati pristup svojim dokumentima. Poljska crkva je i u prošlosti odbijala dati dokumente pravosuđu ili javnoj istražnoj komisiji koja istražuje slučajeve zlostavljanja maloljetnika unutar Crkve.

Jedan od svjedoka događaja, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, potvrdio je da je osobno obavijestio kardinala Wojtylu o slučajevima pedofilije koje je počinio svećenik 1973. godine.

"Wojtyla se prvo želio uvjeriti da to nije laž. Tražio je da se to nigdje ne prijavljuje, rekao je da će se pozabaviti time", kazao je izvor i dodao kako je tadašnji kardinal izričito tražio da se navodna afera drži u strogoj tajnosti.

Thomas Doyle, bivši američki katolički svećenik i autor jednog od prvih izvještaja o zlostavljanju katoličkog svećenstva u Sjedinjenim Državama, rekao je da je istraga Gutowskog revolucionarna.

"Pokazalo se da je Ivan Pavao II. znao za ovaj problem i prije nego što je postao papa. On je s time trebao biti upoznat, no nije bilo dokaza. I evo, sada imamo dokaz", ustvrdio je.

Emitiranje istrage u tradicionalno katoličkoj Poljskoj dolazi ubrzo nakon što je nizozemski novinar Ekke Overbeek, koji živi u Poljskoj, iznio slične optužbe na teret Karola Wojtyle. Njegova knjiga o spolnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi, Maxima Culpa (Moj preveliki grijeh), trebala bi se ovaj tjedan naći u prodaji u Poljskoj. 

Zadnjih godina Poljsku crkvu potreslo je više afera pedofilije unutar klera, a uglavnom su ih razotkrili novinari. Vatikan je kaznio više visoko pozicioniranih članova poljske crkvene hijerarhije.

Pročitajte više