Papa završio posjet Njemačkoj: "Nije u krizi Crkva, već vjera u Boga i Papu"



DEUTSCHE WELLE donosi analizu Papinog posjeta Njemačkoj, u kojoj su ga dočekali - kancelarka luteranka, razvedeni predsjednik i gay gradonačelnik, a prilikom posjeta Bundestagu brojni su zastupnici bojkotirali njegov govor.

Papa je iz Njemačke poslao mnogo poruka: u Bundestagu je zatražio više moralnog promišljanja, protestante je upozorio da vjera "nije politika" pa da se mogu sklapati kompromisi, na susretu s muslimanima upozorio ih je da poštuju temeljne vrijednosti njihove nove domovine, a i njemačke katolike u Freiburgu je, nakon svih njihovih želja za reformom crkve, upozorio kako će "Crkva u Njemačkoj i dalje biti blagoslov za katoličku zajednicu u svijetu, ako ostane vjerna vezi s nasljednikom Svetog Petra i apostola". Naravno, kako je to u posljednje vrijeme običaj, Papa se susreo i sa žrtvama zlostavljanja od strane njemačkih svećenika. Predstavnici žrtava, kako piše Deutsche Welle, nakon susreta s Papom koji je izrazio žaljenje zbog zlostavljanja, komentirali su kako je to bila Papina neiskrena i beskorisna gesta.

Poslao je poruku i vjernicima homoseksualcima: pohvalio je "integritet i jedinstvenost braka između jednog muškarca i jedne žene" za kakvu se zalažu i pravoslavci i poželio da se i katolici "uzdrže od svakog krivog tumačenja" institucije braka.

Papa je istaknuo kako "svećenik djeluje u ime i kao nasljednik Krista" te da stoga mora biti neoženjen, a rekao je i kako "nije Crkva u krizi, nego je u krizi vjera", a "kada se vjera i vjerski žar opet probude, sve će biti u redu".

Pročitajte više