Paravojna skupina ruskih neonacista traži obavještajne podatke o članicama NATO-a

Ilustracija: Shutterstock

NEONACISTIČKA paravojna skupina povezana s Kremljom zatražila je od svojih članova da dostave obavještajne podatke o graničnim i vojnim aktivnostima u Latviji, Litvi i Estoniji. Kako piše The Guardian, to je izazvalo zabrinutost jer se postavlja pitanje planiraju li krajnje desničarske ruske skupine napad na zemlje NATO-a.

Službeni Telegram kanal za Task Force Rusich, skupinu koja se trenutno bori u Ukrajini u ime Kremlja i povezana je s ozloglašenom Wagnerovom grupom, prošlog je tjedna zatražio od članova da proslijede pojedinosti u vezi s graničnim postajama i vojnim kretanjima u tri bivše sovjetske države.

Vijest je potaknula pitanja o tome tko sve zapovijeda krajnje desničarskim prokremaljskim skupinama koje se bore u Ukrajini. Rusich je blisko povezan s wagnerovcima, čiji je šef Jevgenij Prigožin bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Wagner trenutno vodi rusku ofenzivu za zauzimanje Bahmuta u Ukrajini. Riječ je o trenutno najžešćoj bitki u Ukrajini.

"Kremlj bi mogao izgubiti kontrolu nad svojim ekstremno desničarskim paravojnim organizacijama"

Izvori, koji su željeli ostati anonimni, rekli su za The Guardian da bi Rusichov potez mogao ukazivati na razočaranje Kremljom i frustraciju zbog toga kako se odvija Putinov rat u Ukrajini. Dodaju da bi Kremlj mogao izgubiti kontrolu nad svojim ekstremno desničarskim ruskim paravojnim organizacijama.

Navode i da bi te skupine mogle iskoristiti ekstremnije metode za nastavak ukrajinskog rata. To povećava strah od eskalacije da neka članica NATO-a bude napadnuta. Međutim, izvori Guardiana tvrde da je malo vjerojatno da je Kremlj izravno umiješan jer njegova špijunska služba nedvojbeno već ima obavještajne podatke o vojnim i graničnim aktivnostima u baltičkim državama.

"Ukazuje li to na fragmentaciju unutar ruskog sustava? Što se događa ako Rusi izgube kontrolu nad paravojnim skupinama i počnu izvoditi lažne akcije koje bi slučajno mogle eskalirati situaciju? Pravo pitanje je koliko Kremlj zaista ima kontrolu”, naveo je jedan od izvora.

Kakve informacije Rusich traži?

Iako su nedavno dokumentirane interakcije između Rusicha i online kanala povezanih s Wagnerom, ostaje nejasno u kojoj mjeri grupa radi uz strateški nadzor Wagnera ili čak ruskog ministarstva obrane. Rusich se promovira kao diverzantska i izviđačka snaga.

Prošle su srijede operateri Rusichovog službenog kanala na ruskom jeziku na Telegramu objavili post u kojem od korisnika u baltičkim zemljama traže da anonimno dijele informacije koje se odnose na vojnu infrastrukturu.

U objavi, koju je pogledalo više od 60.000 korisnika, tražile su se informacije vezane za vojne postrojbe, s posebnim osvrtom na podatke o pripadnicima i zanimanjima, rodbinu pripadnika i njihov osobni prijevoz.

Također je tražio pojedinosti o kretanju patrola te lokacije graničnih prijelaza, nadzornih sustava i vozila. Zatražene su i pojedinosti o komunikacijskim tornjevima i sigurnosnim uređajima na granici te koordinate skladišta goriva i sigurnosnih sustava u graničnim područjima.

Borci Rusicha viđeni u Ukrajini

Rusichovi borci, ozloglašeni po svojoj brutalnosti u Siriji i ratu na Krimu 2014., uočeni su u ukrajinskim regijama Donbas i Harkiv te u Hersonu. U rujnu je američko ministarstvo financija objavilo da uvodi sankcije protiv Rusicha.

Nedavna izvješća pokazuju da Bidenova administracija sada razmatra označavanje Wagnera stranom terorističkom organizacijom. 

Pročitajte više