Pariz, Berlin, Peking poručuju SAD-u da ne srlja u rat s Irakom

FRANCUSKA, Njemačka i Kina poručile su u ponedjeljak Washingtonu, na ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, neka ne srljaju u rat s Irakom, a Rusija istaknula da se borba protiv terorizma treba temeljiti na Povelji UN-a i međunarodnom zakonu.

Francuski šef diplomacije Dominique de Villepin je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, koje je jednoglasno usvojilo rezoluciju protiv terorizma, ocijenio da ništa ne opravdava rat protiv Iraka.

´Ako je rat jedini način izlaska iz krize onda smo u škripcu´, rekao je francuski ministar pred Vijećem sigurnosti.

´Duboko smo zabrinuti da bi napad na Bagdad predstavljao veliki i nepredvidivi rizik za globalnu borbu protiv terorizma i destabilizirati Bliski istok. To su temeljni razlozi zašto se protivimo vojnoj akciji´, naglasio je sa svoje strane njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Njegov kineski kolega Tang Jiaxuan kazao je da bi inspektori UN-a trebali produljiti svoj rad u Iraku i nakon 27. siječnja kada je zakazano podnošenje njihova izvješća pred Vijećem sigurnosti.

Francuska, koja predsjeda Vijećem sigurnosti u siječnju sazvala je današnji sastanak kako bi se odredilli okviri antiterorističke borbe nakon 11. rujna 2001. godine. Na sastanku je sudjelovalo 13 ministara vanjskih poslova, dok su Siriju i Čile predstavljali njihovi veleposlanici pri UN-u.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u ponedjeljak je izjavio da borba protiv terorizma treba biti ´zasnovana na čvrstim temeljima Povelje UN-a i na međunarodnom zakonu´.

Obraćajući se Vijeću Ivanov je terorizam ocijenio ´najvećom prijetnjom za međunarodnu sigurnost i temelje modernog svjetskog poretka´.

Američki državni tajnik Colin Powell je, međutim, umanjio važnost sporazuma koji je postignut danas između Iraka i inspektora za razoružavanje.

´To je uvijek manje-više ista stvar´, rekao je Powell nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog terorizmu.

Pročitajte više