Pariz pokreće dijalog s korzikanskim nacionalistima

Foto: Hina

FRANCUSKA vlada odlučno je odbila neke zahtjeve korzikanskih nacionalista, velikih pobjednika nedjeljnih regionalnih izbora na otoku, zaduživši zamjenicu ministra unutarnjih poslova da počne dijalog o gospodarskim i socijalnim pitanjima.

Šira autonomija, poseban status prebivatelja, ravnopravna uporaba korzičkog jezika kao službenog i amnestija za "političke zatvorenike", zahtjevi su nacionalista koji su u ponedjeljak zaprijetili prosvjedima ako ih Pariz ne bude saslušao.

Izbori o budućnosti Korzike

Izbori na kojima je koalicija autonomista i pristaša nezavisnosti Pe a Corsica (Za Korziku) osvojila 56,5 posto glasova "nisu bili izbori za autonomiju" i za "neovisnost", ni "referendum", reagirao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.

"To su ponajprije bili regionalni izbori o budućnosti Korzike, o gospodarskom razvoju, prometu, pristupu liječenju, ukratko o svemu što čini život neke zajednice", dodao je, odbivši dva zahtjeva novih zastupnika.

"Jezik Republike je francuski", istaknuo je. A amnestija? "Ako su se dogodila kaznena djela, ako se za njih sudilo i presudilo, onda se kazna mora izvršiti", rekao je izbjegavši izravan odgovor.

Francuski premijer Edouard Philippe je rekao da će vlada imenovati Jacqueline Gourault, zamjenicu ministra unutarnjih poslova, povjerenicom za korzikansko pitanje.

Korzika je desetljećima bila poprište nasilja s više od 4500 napada za koje su odgovornost preuzeli borci Korzikanske fronte za nacionalno oslobođenje (FLNC) koji su 2014. položili oružje.

Pročitajte više