Parlamentima jug. Europe odbori za vezu s europskom komisijom

U PARLAMENTIMA zemalja jugoistočne Europe treba osnovati male odbore koji će djelovati kao veza prema Europskoj komisiji, predložila je u utorak u Zagrebu na sastanku parlamentaraca JI Europe predstavnica Europske komisije.

´Parlamentarci nisu upoznati s time što se događa između Komisije i vlada, pa bi bilo korisno u parlamentima osnovati male odbore za transport, infrastrukturu i energiju koji će biti veza prema Komisiji i od nje dobivati sve potrebne informacije´, rekla je Doris Pack, predsjednica izaslanstva za JI Europu u Europskoj Komisiji.

´To bi bila veza između Komisije i parlamenata koja bi mogla malo pogurati vlade u regiji da nešto poduzmu´, rekla je nakon završetka dvodnevnoga susreta mreže parlamentaraca jugoistočne Europe u okvirima Pakta o stabilnosti.

Na petom susretu, koji se bavio dvjema temama, energijom i trnasportom, okupili su se predstavnici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao i eksperti iz Europske komisije, rekao je Ivo Škrabalo iz hrvatskoga izaslanstva i objasnio da ovakvi sastanci ne odlučuju ´nego stvaraju klimu među parlamentarcima da bi razumijevanje bilo bolje kad se vlade o nečemu dogovore´.

Problemi energetskog i transportnog povezivanja prepreka su ulaganju u regiju jugoistočne Europe, kaže Doris Pack.

´Razgovarali smo o važnim pitanjima za regiju, o energiji i transportu. Ta su pitanja važna jer privlače ulagače. Stanje je trenutačno loše, pogledajte samo Dunav i željeznice. Poslovnim je ljudima još teško ovdje ulagati´, kaže Doris Pack.

Skup parlamentaraca JI Europe pozdravio je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, a u utorak ujutro premijer Ivica Račan primio je Doris Pack i Ivu Škrabala.

Pročitajte više