Partnerica Marka Babića tuži njegovu nakladnicu: Prevarila ga je dok je umirao

Marko Babić i Tina Biloglav u krugu, Jelena Kastaneti u pozadini Foto: Matija Habljak/PIXSELL

“Jako bi ga boljelo da je ovo saznao. Njegov moralni kompas je bio izuzetno ispravan, obožavao je ljude. Jako bi ga povrijedilo. Jedina sreća je što nije saznao”, rekla je Indexu partnerica preminulog Marka Babića o dosad javnosti nepoznatom slučaju koji se vrti oko urednice i izdavačice Markove hit knjige i čiji će epilog, po svemu sudeći, biti na sudu.

Marko Babić, autor bestselera, arhitekt, stručnjak za marketing i osoba koja je u zadnje dvije godine pomogla mnogima koji su se susreli s dijagnozom sarkoma, preminuo je 25. srpnja. Iza njega su ostale partnerica Tina Biloglav i malene kćeri Tonka i Luce.

Tu su i tisuće i tisuće ljudi koje je duboko dotakao svojom životnom pričom. Marko je to učinio i preko društvenih mreža, ali posebno preko svoje knjige Putovanje zvano igra. “Na prvu knjiga o raku, a zapravo priča o optimizmu, nadi i radosti života koja nam je svima potrebna”, opisao je Marku svoju knjigu u kojoj je podijelio svoje životno iskustvo borbe sa strašnom dijagnozom.

Knjiga se službeno počela prodavati 1. prosinca lani. No za početak ove priče treba se vratiti u studeni 2021. godine. Marko je tada već naveliko radio na zapisima koji će godinu kasnije postati knjiga. Tada se Marku na Instagramu javila Jelena Kastaneti. Znao je za nju preko Instagrama kao mladu spisateljicu. Napisala mu je, između ostalog: “Od kad te pratim u glavi mi je misao ‘Ako ovaj čovjek ikad napiše knjigu, nadam se da će se meni javiti kad bude u potrazi za urednikom/izdavačem.’ Toliko od mene… Samo zagrljaj i ta misao”.

Marko joj je odgovorio da knjigu već piše, a da će ona biti urednica. I tako počinje priča o kojoj je za Index posvjedočila Markova partnerica, arhitektica Tina Biloglav. Knjiga se, kako smo rekli, počela prodavati na početku prosinca prošle godine. 32-godišnja Jelena Kastaneti ju je uredila i izdavala preko svoje nakladničke firme Alegria.

Markova partnerica slučajno otkrila da se u knjižarama prodaju knjige za koje obitelj nije imala pojma da su tiskane

Markova knjiga tiskana je dvaput po 6000 primjeraka. U prvom od ta dva izdanja 3000 knjiga prodavalo se preko Markovog webshopa, a 3000 u knjižarama i na webu Alegrije. Drugih 6000 primjeraka prodavalo se samo preko Markovog weba.

Prema podacima kojima raspolaže Markova partnerica, Jelena Kastaneti je kod sebe ukupno smjela imati 2600 knjiga za web Alegrije i knjižare. 

No, nakon Markove smrti 25.7. njegova partnerica Tina Biloglav otkrila je slučajno da je tiskano još Markovih knjiga, a da obitelj za to nije imala pojma. 

"Šestog kolovoza, dva tjedna nakon Markove smrti, u Supernovi u Zadru ušla sam u knjižaru Hoću knjigu, kada sam bila uvjerena da je knjiga rasprodana. Tamo sam pronašla 18 knjiga. Meni se taj broj 18 knjiga odmah učinio prevelikim, budući da se knjiga jako dobro prodavala još od sredine srpnja. Zapitala sam se odakle toliko knjiga 6.8. u knjižari u Zadru. Taj dan mi je ovako bio grozan emotivno. No drugi dan sam došla k sebi i počela kontaktirati velike knjižare i prikupljati brojke. Školska knjiga, koja ima najveće kapacitete i uzima najveći broj primjeraka, odgovorila je da je do tada naručila 2788 knjiga. To je bio prvi mail koji mi je stigao i ostala sam u šoku, počele su mi se tresti ruke", priča nam. 

Konkretne brojke

Kastaneti je, prema procjeni, kod sebe trebala imati oko 2100 knjiga od ranije spomenutih 2600 jer ih je 500-tinjak prodala, no prema podacima koji su stigli od knjižara, samo Školskoj knjizi otišlo je znatno više od toga, 2788. Hoću knjigu je naručilo 1704 knjige Putovanje zvano igra, a Znanje 721. Ukupne narudžbe knjižara do 1.8. su iznosile oko 5000 knjiga.

Tina Biloglav sumnja na to da je Jelena Kastaneti na svoju ruku, bez znanja obitelji, u periodu oko njegove smrti tiskala još 6000 knjiga. Kaže da se knjige s logom Alegrije nisu trebale prodavati negdje od sredine srpnja do 1. rujna, a sumnja da je unatoč tome prodano više tisuća primjeraka i naglašava da obitelj nije vidjela ni lipe ili centa od tih knjiga za koje, uostalom, nije ni znala da se prodaju po knjižarama jer su bili uvjereni da novog izdanja niti nema. 

Index je početkom devetog mjeseca objavio da je Markova knjiga u kolovozu bila najprodavanija, četiri puta prodavanija nego knjiga koja je na drugom mjestu, a Kastaneti je Markovoj partnerici, prema korespondenciji koju nam je Biloglav ustupila, 31.7. dala informaciju da više nema knjiga. Prema podacima koji su nam ustupljeni, samo u lancu knjižara Hoću Knjigu u kolovozu je prodano 657 knjiga u izdanju Alegrije.

Podignute tužbe

Zbog svega toga Markova partnerica odlučila je podići tužbu protiv Jelene Kastaneti zbog povrede autorskog prava, ali je i kazneno prijaviti za prevaru i nedozvoljenu uporabu autorskog dijela. 

Obitelj je tražila i privremenu mjeru po kojoj Kastaneti mora povući sve knjige iz knjižara, no većinu knjiga Kastaneti je očito u međuvremenu ipak sama povukla. No čini se da je izbjegla primitak sudske pošte i onda promijenila prebivalište, što dodatno komplicira cijelu proceduru. 

U prijedlogu kojim se traži privremena mjera stoji kako se procjenjuje da je povredom moralnih i imovinskih autorskih prava autora Marka Babića nanesena šteta od 33.000 do čak 55.000 eura. Nemoguće ju je točno odrediti jer se ne zna koliko je točno prodano knjiga za koje nije znala obitelj. Markova obitelj ne može doći do dokumenata koje su tražili, poput računa od tiskare, ugovora od svih knjižara i slično. 

Tužbe nisu jedno što je Markova partnerica poduzela kako bi se pobrinula da se Markovo životno djelo što prije vrati u prave ruke. Počela je izdavati knjigu i najnovije izdanje više nema veze s Jelenom Kastaneti. Sada se, dakle, Putovanje zvano igra u knjižarama, i naravno na Markovom webshopu, može kupiti u izdanju njegove obitelji. Sreća za obitelj je u tome što je Marko odmah od izlaska prvog izdanja iz tiska svoju knjigu počeo prodavati i na vlastitom webu, zbog čega si obitelj sada može financijski priuštiti tužbu.

Novo izdanje u nakladi Studio Tinela Tine Biloglav​​​​

Ne zna se gdje se sve knjiga prodavala bez znanja obitelji

Obitelj ne zna ni gdje se sve knjiga prodavala u razdoblju kada su mislili da je nema u knjižarama.

"Kastaneti je tvrdila da se knjiga prodavala samo u velikim knjižarama, a ja sam nasumično nazvala malu knjižaru na zagrebačkoj Trešnjevci i pitala imaju li Putovanje zvano igra na što sam dobila odgovor da imaju još tri komada. Onda nam je netko na Instagramu poslao sliku, knjižara Verbum u Dubrovniku imala je plakat za Markovu knjigu. Mi nikad čuli da se knjiga tamo prodaje. Tako da mi zapravo nemamo pojma gdje se sve knjiga distribuirala", kaže Tina Biloglav. 

Gotovo sve Markove knjige koje je izdala Alegria Jelene Kastaneti sada su povučene iz knjižara. 

Markova partnerica vjeruje da je Kastaneti odlučila bez znanja obitelji tiskati knjige nakon susreta s Markom pred njegovu smrt

Markova partnerica vjeruje da je Jelena Kastaneti odluku da samostalno tiska Markovu knjigu i prisvoji si svu zaradu od tih primjeraka donijela nakon razgovora s Markom nekoliko tjedana prije njegove smrti.

“Marko je njoj toliko vjerovao… Inzistirala je da ga vidi kada je bila u Hrvatskoj, tri tjedna prije nego što je umro. On je tada već bio u groznom stanju, ja nisam bila doma kada je ona došla u posjet. Marko joj je tada rekao da želi da ona bude urednica nove knjige. Rekao joj je da postoji šansa da on knjigu neće uspjeti dovršiti. Do kraja je bio pozitivan, ali shvaćao je da je rak posvuda”, prepričava nam Tina.

"Marko je pred smrt rekao Jeleni da želi što više ostaviti svojim curama. Odslušala je, slikala se, a onda je izreklamirala svoj webshop"

Vraća se na susret Jelene i Marka pred njegovu smrt. Posebno je boli jedan dio vezan uz taj događaj. 

“Marko je Jeleni prilikom tog njenog posjeta rekao: ‘Ja želim što više ostaviti svojim curama. Želimo dalje samostalno, ali tebe ćemo platiti za uredništvo koliko želiš’. Ona je to odslušala, slikala se, stavila to na Instagram i na Facebook uz opis ‘U glavi ovog čovjeka stanuju snovi’ ili tako nešto i dodala: ‘Knjigu možete kupiti u knjižarama ili na Alegriji’. Nigdje nije spomenula njegov webshop, samo svoj. Tada je dakle pozivala na kupnju tih knjiga za koje nismo ni znali da su tiskane i dobro je znala da ništa od toga neće ići njegovim curama. Zanimljivo je da je meni poslala na WhatsApp poruku da on želi ostaviti što više svojim curama, znači dobro je čula te njegove riječi, znala je dobro što radi i da to nije samo protiv njega, nego i protiv njegove dvije curice”, kazuje nam Markova partnerica.

Dodaje kako je par dana nakon što je došla u njihov dom, Marko Jeleni Kastaneti javio da definitivno u sljedeća izdanja idu samostalno, bez nje kao izdavačice.

“25. srpnja Marko umire. Kastaneti mi šalje saučešće, a pet sati kasnije mi šalje poruku: ‘Draga Tina, znam da nije vrijeme za ovu poruku. Ja ću se baviti tehnikalijama, ti ne moraš taj dio, ali iz tiskare pitaju koju količinu želiš’. Ja joj tu govorim da sad nije vrijeme za to… Moj dojam je da je ona tu, na dan kad je Marko umro, htjela mene uhvatiti nespremnu. Tu opet ja ne bi bila izdavač nego ona i da opet može raditi što hoće. Mislim da to sve govori, ako ćeš na dan kad tvoj prijatelj umre ići to raditi…”, pokazuje nam Tina poruku. 

"Cijela obitelj je povrijeđena. Jako dobro je zaradila i prije, ovo joj stvarno nije trebalo"

A Marko je Jelenu Kastaneti i u objavama na društvenim mrežama nazivao prijateljicom. I ona njega. U određenim su se vremenskim razdobljima, priča nam Tina, čuli gotovo svakodnevno. S obitelji je bila u stalnom kontaktu, o Marku pisala vrlo emotivne poruke pa je ovo otkriće za obitelj bilo veliki šok.

"Svi smo jako povrijeđeni. Ona je jako dobro zaradila na Marku i prije i ovo joj stvarno nije trebalo, niti smo to zaslužili. Ne znam samo kako je mislila da neću otkriti o čemu se radi, vjerojatno me malo podcijenila”, govori za Index Tina Biloglav dodajući kako je izdavaštvo dosta neuređeno i da se ide na moral izdavača, što onda otvara mogućnost za ovakve stvari.

Kad je otkrila što se događa, Tina je prvo screenshotala sve razgovore, njene Instagram profile. Onda je shvatila da je Kastaneti počela masovno brisati objave na društvenim mrežama. Na Alegria Instagramu, recimo, nestalo je preko 700 objava, na njenom Instagramu gotovo sve objave s Markom. Izbrisala je sve naglaske, među kojima su dominirali upravo oni vezani uz Marka.

Kastaneti ugasila obrt i promijenila prebivalište iz adrese u Slatini u adresu u Stockholmu

Markova partnerica bila je spremna spor riješiti mirno i tražiti samo onaj iznos koji je od knjiga za koje obitelj nije imala pojma da su tiskane i da se prodaju išao Kastaneti i ništa povrh toga, tek nadoknadu sudskih troškova. No stvari s druge strane nisu išle u tom smjeru. 

Prije nekoliko dana stigla je informacija da je Jelena Kastaneti promijenila prebivalište. Više službeno ne živi u Hrvatskoj nego u Švedskoj. Prije nekoliko dana je i na Instagram stavila da živi u Stockholmu. Prije je navodila da živi na relaciji Švedska - Hrvatska, no sada je službeno stavila prebivalište u Švedskoj.

Napomenimo ovdje da je Kastaneti i službeno u sudskom registru 22. rujna promijenila podatke svoje tvrtke Alegria tako što je svoju adresu u Slatini kod Virovitice zamijenila onom u predgrađu Stockholma. Inače njena firma ima jednu zaposlenu osobu i lani je imala bruto dobit od 12 i pol tisuća eura. 

Imala je i obrt Alegria Knjige, no njega je ugasila prije deset dana. U ovim trenucima su, slučajno ili ne, sve knjige Jelene Kastaneti, osim jedne, na velikim popustima na webshopu Alegrije. 

Bilo nekih znakova upozorenja kod Jelene Kastaneti koje tada nisu primijetili

U razgovoru koji smo s njom vodili o mučnoj temi Tina Biloglav rekla nam je i kako su, u retrospektivi, postojali određeni znakovi upozorenja kod Kastaneti koje tada nisu primjećivali. Kaže da im Jelena Kastaneti, primjerice, nikada nije željela reći konkretne brojke prodanih knjiga, a to je tek početak.

“Rekla je da je normalno da ne znamo neke stvari o prodaji knjige, da to i inače izdavači ne govore autorima i da bi Marko znao još manje da mu izdavačica nije prijateljica. Govorila je da knjižare uzimaju veću proviziju od one za koju sam ja saznala kada sam sama krenula izdavati Markovu knjigu. Nama je od svake knjige koja se u knjižari prodavala ostalo 12 posto. Mi smo na to pristali jer smo povjerovali u taj postotak provizije knjižara koji nam je rekla”, ispričala nam je. 

"Ta knjiga je naš život. Pomogla je mnogima, a Marko je ljudima koji bi dobili dijagnozu pomagao i osobno"

Obitelji je Markova knjiga Putovanje zvano igra izuzetno važna, posve je jasno zašto.

“Ta knjiga je naš život. On ju je pisao jako iskreno. Nama su se ljudi javljali da su imali deset godina depresiju i da sada gledaju drugačije na stvari. Javljalo mu se puno onkoloških bolesnika. Ono što javnost ne zna, ljudi bi vrlo lako došli do Markovog broja, kako ga je imao i na Instagramu. Javljali bi mu se ljudi koji su tek dobili dijagnozu. To su uglavnom bili mladi ljudi, Marko bi znao s njima po dva tri sata pričati preko telefona, ohrabrivati ih… Ima jedan dečko, dobio je dijagnozu na ljeto i Marko je s njim danima pričao. Ima ih puno”, govori Tina Biloglav za Index.

​​​​​​​

Nisu tražili humanitarnu pomoć, nego su pozvali ljude koji žele pomoći da kupe knjigu. "Mislim da ljudi zaslužuju znati gdje je novac otišao"

Treba napomenuti da su mnogi ljudi, kada su čuli da se Markovo stanje pogoršalo, sami počeli kupovati knjige kako bi tako financijski pomogli obitelji. U jednom trenutku na kupovinu knjige upravo u cilju pomoći Marku bila je apelirala i obitelj.

“Kako je Marko bio loše, mi smo se nadali da ćemo ga možda uspjeti prebaciti negdje u inozemstvo. Nismo htjeli tražiti humanitarnu pomoć. Znali smo koliko je loša situacija i nismo htjeli početi prikupljati novac, a da on umre. Umjesto da uplaćuju novac, pozvali smo ljude da kupe knjigu. To smo radili jer je on zaista do kraja vjerovao", kaže jedva zadržavajući suze i dodaje: "Mislim da ti ljudi koji su nam pokušavali pomoći zaslužuju znati gdje je novac otišao. Njihova dobrota se nimalo ne umanjuje zbog njenog čina, ali mislim da zaslužuju znati što se dogodilo."

Umirao u nezamislivim bolovima. Za to vrijeme je Kastaneti tiskala knjige i stavljala ih u prodaju?

Marko i Tina već su gledali avionske karte, izračunali su da bi koštalo oko 30.000 eura da se Marka prebaci u Tursku, ali bilo je prekasno. Liječnici su im rekli da je rak u terminalnoj fazi gdje više nema povratka, što se pokazalo istinitom. Dani koji su uslijedili bili su pakao. Marko je, nakon što su ga pustili iz bolnice kao palijativnog pacijenta, bio u nezamislivim bolovima. Tako je proteklo osam ili devet dana i tek je posljednji dan života ponovno završio u bolnici. 

Najviše Markovu partnericu boli upravo to što zbog svih informacija i podataka do kojih je došla, sumnja na to da se paralelno s Markovim odlaskom s ovog svijeta odvijala teška prevara - tiskanje i prodaja knjiga obitelji iza leđa.

Iza Marka ostale i njegove dvije curice, tužbe su i u njihovo ime

Tina je tužbe podigla i u ime svojih i Markovih djevojčica. Tonka ima četiri godine, a Luce koju su dobili nakon Markove dijagnoze dvije. Dobila je ime Luce jer je došla kao svjetlost u njihove živote. I naslovnica knjige ima simboliku - stijene na njoj predstavljaju Tinu, svjetionik je Luce, a Tonka je avion jer je bila najveća motivacija Marku u najtežim trenucima. Pitamo je kako su one. 

“Cure su stvarno okej. Tonka je ista on karakterno, baš je puno njega u njoj. Mirno je prihvatila da se on neće vratiti. Ja sam jedan dan plakala pred njom i pitala me: ‘Mama zašto plačeš?’. Ja joj govorim: ‘Fali mi tata’, a ona na to kaže: ‘I meni, ali ne plačem’. Na to sam joj rekla da znam, ali da je nekad u redu i plakati. Odgovorila mi je: ‘Znam mama, ali znam da ćemo svi jednom umrijeti i opet ćemo svi biti skupa’. Ne znam tko joj je to rekao, ali ona je u tome našla mir. I mene je taj dan smirila”, prepričava Tina Biloglav. 

"Nije fer da je Markovim curicama ukraden taj dio tate. Kastaneti je ignorirala Markove zadnje želje"

Putovanje zvano igra je bila Markova ostavština primarno upravo njegovim curicama i to je nešto što Tinu strašno pogađa.

“Nije fer da je Markovim curicama ukraden taj dio tate. Jelena Kastaneti ignorirala je Markove zadnje želje, da ostavi što više curama. I kad je mislio da je ozdravio rekao je da mu je lakše ako ima nešto ušteđevine za nas. On je bio jako svjestan svoje dijagnoze. Iskreno je gotovo skroz do kraja vjerovao u sebe, ali mu je bilo važno da, ako umre, ostavi nešto za nas. Bio je nevjerojatna osoba, čudo od osobe. On je i dalje s nama, u svakoj je odluci, a nekako je prisutan i kroz sve te ljude koji pružaju podršku”, rekla je na kraju Indexu Markova partnerica Tina Biloglav. 

Index je o svemu poslao upit Jeleni Kastaneti, a o odgovoru ćemo obavijestiti čitatelje kad i ako pristigne. 

Odvjetnica: Protiv Kastaneti smo podignuli kaznenu prijavu za nedozvoljenu uporabu autorskog djela i prevaru

Osim niza poruka Jelene Kastaneti, mailova nje i njene izdavačke kuće te objava na društvenim mrežama, imali smo uvid u dokumente na temelju kojih je zatražena privremena mjera za osiguranje nenovčane tražbine zaštite autorskih prava na knjizi Putovanje zvano igra. U prijedlogu se navodi da su ta prava povrijeđena neovlaštenim umnožavanjem i distribucijom knjige.

Razgovarali smo i s odvjetnicom Markove obitelji Jovanom Puhalo koja vodi zasebni, kazneni predmet protiv Jelene Kastaneti. Prije nekoliko dana podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv Kastaneti. 

"Podnijeli smo kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela nedozvoljene uporabe autorskog djela te kaznenog dijela prevare protiv Jelene Kastaneti. Kaznenu prijavu smo podnijeli u petak i očekujemo da će DORH žurno postupiti po toj prijavi i provesti dokazne radnje", rekla je Indexu odvjetnica Jovana Puhalo.

>> Oglasila se nakladnica Marka Babića optužena za prevaru: Već neko vrijeme nisam dobro

Pročitajte više