Pas Yoda uhvatio opasnog ubojicu zbog kojeg je američki gradić danima živio u strahu

Foto: EPA

POLICIJSKI pas je uhvatio bjegunca koji je pokušavao otpuzati kroz gusto grmlje dva tjedna nakon što je pobjegao iz zatvora u Pennsylvaniji, priopćile su vlasti. 34-godišnji Danelo Cavalcante uhićen je u šumovitom području nakon što je letjelicom detektirana toplina njegovog tijela, piše Sky News.

Više od 500 policajaca ga je lovilo nakon što je pobjegao 31. kolovoza. Prošlog mjeseca osuđen je na doživotnu kaznu jer je ubio svoju bivšu djevojku pred njezinih dvoje male djece u travnju 2021. Na konferenciji za novinare guverner Pennsylvanije Josh Shapiro rekao je da je Cavalcante "uhićen bez ispaljenog metka" malo nakon 8 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

"Nosio je sa sobom ukradenu pušku"

Zasluge za Cavalcanteovo hvatanje pripisao je "izvanrednom radu" policije i "velikoj pomoći javnosti". Zrakoplov Uprave za suzbijanje droga uhvatio je toplinski signal na zemlji u 1, ali je letjelica morala odletjeti zbog lošeg vremena. Taktički tim od dvadesetak policajaca počeo se približavati izvoru topline oko 4 sata, konačno locirajući Cavalcantea četiri sata kasnije.

"Mogli su ući vrlo tiho. Imali su element iznenađenja. Cavalcante nije shvatio da je opkoljen dok se to nije dogodilo. To ga nije spriječilo da pokuša pobjeći. Počeo je puzati kroz gusto grmlje noseći sa sobom (ukradenu) pušku", naveo je pukovnik državne policije Pennsylvanije George Bivens. 

Pas, četverogodišnji belgijski ovčar po imenu Yoda, savladao je Cavalcantea dok je pokušavao pobjeći, pri čemu je bjegunac zadobio manju ranu od ugriza. "Nastavio je pružati otpor, ali je priveden uz uporabu sile", istaknuo je potpukovnik Bivens.

Pokušao kontaktirati suradnike

Dužnosnici su potvrdili kako Cavalcante ima "ranu na tjemenu" i da će biti "liječnički procijenjen" prije nego što bude odveden u zatvorsku ustanovu. Državni odvjetnik je najavio da će u bliskoj budućnosti biti izveden pred sud pod optužbom za bijeg.

Snimka lokalnih medija prikazuje Cavalcantea s lisicama na rukama, u prljavoj trenirci Philadelphia Eaglesa, kako ga prate do blindiranog crnog policijskog kombija. Vidi se veliki tim policajaca u maskirnim uniformama kako poziraju za fotografije sa svojim zarobljenikom prije nego što mu skinu majicu s kapuljačom i ubace ga u vozilo.

Samo tjedan dana nakon što je osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja, Cavalcante je pobjegao iz zatvora Chester County, oko 50 kilometara zapadno od Philadelphije, gdje je čekao premještaj u drugačiji objekt. Dok je bio u bijegu, Cavalcante je pokušao kontaktirati suradnike, uključujući svoju sestru koja mu nije pomogla. 
 

Pročitajte više