Pašalić odabran na funkciju u HGK-u, publika mu dobacivala: "Dosta si se nalagao u 30 godina"

Foto: FAH

IVIĆ PAŠALIĆ izabran je za novog predsjednika Udruženja drvno-prerađivačkog sektora pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Mandat bi mu trebao trajati do 2020. godine, a za novog predsjednika glasali su predstavnici 230 tvrtki. 

Pašalić je dobio 145 glasova te je tako pobijedio protukandidata Zdravka Jelčića.

Okupljenima je Pašalić poručio kako traži samo godinu dana kako bi realizirao najavljene projekte, s kojima se i kandidirao za mjesto predsjednika. Ukoliko ne ispuni navedene projekte u godinu dana, zajamčio je kako će sam odstupiti s pozicije.

Za vrijeme Pašalićevog govora u dvorani se moglo čuti više povika potpore, ali i kritika.

"Dosta si se nalagao u 30 godina", tako je uzviknuo netko od kritičara.

MOST najavio ukidanje članarine u HGK-u

Podsjetimo, zadnjih godinu dana pred javnost je s prijedlogom ukidanja članarina u HGK-u izlazio niz političkih aktera. MOST je tako još za vrijeme pregovora s HDZ-om i SDP-om to zatražio u sklopu reformi za jačanje poduzetničke klime.

Tada su glasno zagovarali da prvi inspekcijski nadzor bude savjetodavan te da tek kod ponavljanja prekršaja bude sankcija (tu je mjeru nedavno javno podupro i MOST-ov ministar Tomislav Panenić, koji je najavio velike promjene po pitanju inspekcija i diskrecijskih ovlasti inspektora). Ukidanje obvezne članarine HGK-a i HOK-a najavili su, ali bez ikakvog konkretnog vremenskog roka.

Prema Odluci o financiranju Hrvatske gospodarske komore, članice Komore obvezatne su plaćati članarinu ovisno o tome u koju od tri grupe spadaju (grupe se određuju prema prihodima, aktivi i broju zaposlenih).

Mjesečna članarina za prvu grupu iznosi 42 kune, za drugu 1083 kune te za treću 3973 kune.

Izbačen iz HDZ-a 2002. godine

Podsjetimo, Ivić Pašalić je 1990. godine bio jedan od suosnivač HDZ-a u Varaždinu i Ivancu. Odslužio je tri mandata u Saboru, od 1990. do 2000. godine, a usto je obnašao i niz funkcija u HDZ-u - bio je predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a, potpredsjednik HDZ-a te član Predsjedništva HDZ-a. Pašalić je bio i savjetnik Franje Tuđmana za unutarnju politiku od 1993. do 1999. godine te Tuđmanov šef izbornog stožera na predsjedničkim izborima 1997. godine.

Dodatno, bio je i potpredsjednik Hrvatskog državnog sabora te ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Nakon što su u HDZ-u na čelo stranke došli kadrovi Ive Sanadera, Pašalić je 2002. godine izbačen iz HDZ-a.

Pročitajte više