Pati od shizofrenije: Pljačkaš Imex banke ne ide u zatvor, nego u ludnicu

ZDRAVKO ŠIMUNOVIĆ, koji je u proljeće prošle godina napao zaštitara Imex banke u Splitu, nije sposoban za raspravu i neće sudjelovati u suđenju zbog niza pljački pošti i banaka. Ima poremećaj sličan shizofreniji i zbog toga na koncu neće u zatvor, već - ludnicu. Ako je vjerovati vještacima, zadržat će ga tamo duže, jer je opasan za okolinu!

Šimunović će se tako pridružiti brojnima koji zbog svog psihičkog stanja nisu nikada kazneno odgovarali, unatoč teškim kaznenim djelima koja su počinili.

Lud pljačkao?!

Tijekom neuspjele pljačke Imex banke, Šimunović je hicem iz pištolja u nogu ranio zaštitara Zdenka Miloševića, koji unatoč tome nije poklekao. Pružio je junački otpor Šimunoviću, kojem se zakočilo oružje pa je zaštitara mlatio pištoljem po glavi ne bi li ga nekako uklonio s puta. Nije uspio. Frustriran debaklom koji je ostao zabilježen na video nadzoru, Šimunović se uputio stotinjak metara dalje do poštanskog ureda na Blatinama te tamo bez problema pokupio par desetaka tisuća kuna... 

Brzo je uhićen. Otkrilo se da se radi o umirovljenom branitelju koji je zapao u probleme s kockom i kamatarima. Onda se otkrilo da je psihički bolestan pa je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, odakle je doveden na početak suđenja u Split. Mogli su možda poreznike obveznike poštedjeti tog troška jer su psihijatri odmah konstatirali da mu nije mjesto u sudnici.

Čuki izašao iz ludnice i ubio oca

Šimunović će tako umjesto u zatvor na višegodišnju robiju ubrzo biti smješten u psihijatrijsku ustanovu. Pitanje je samo dokad. Pokazalo se, naime, i da desetljeća liječenja ne pomažu takvima. Nakon više od 10 godina tretmana tako je na slobodu pušten Vladimir Čulina Čuki, koji je krajem 90-ih u Splitu ubio Dalibora Sabljića i Roberta Širinića. Neko se vrijeme činilo da se Čuki resocijalizirao, no prije koji tjedan ponovno je ubio. Rođenog oca! Glavu mu je raspolovio sjekirom!

Pročitajte više