Patrijarh Porfirije o Oluji: Bog ne broji čijih je žrtava više

Foto: Pixsell/Antonio Ahel/ATAImages

DANAS je u Busijama kod Beograda održan osmi po redu skup sjećanja na srpske žrtve akcije Oluja. Na skupu je govorio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

On je prije komemoracije predvodio spomen stradalima u Oluji te je na skupu poručio da "Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje" i istaknuo da su "pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf".

"Pamtimo stradale bližnje, ali ne zlopamtimo jer osveta i mržnja umanjuju one koji su opsjednuti njima", rekao je patrijarh.

"Narativ žrtve ne može biti pokretač i izvor nadahnuća"

On je savjetovao da se moleći za stradale bližnje ne zloupotrebljavaju žrtve.

"Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba ni da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja", poručio je poglavar SPC-a.

On je istaknuo da "narativ žrtve kao jedini mogući ne može biti pokretač i izvor nadahnuća, već prije trajna muka i pakao".

"Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti" 

Patrijarh je, citirajući jednog od svojih prethodnika, patrijarha Germana, savjetovao: "Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti."

Ranije tijekom dana održan je niz komemorativnih skupova za Srbe stradale u Oluji, a slični skupovi bit će održani i u četvrtak.

 

Pročitajte više