Patten: Da sam Hrvat, bio bih optimist

POVJERENIK Europske komisije (EK) za vanjske poslove Chris Patten izjavio je u petak u Zagrebu da se Hrvatska može nadati pozitivnom mišljenju Europskog vijeća o kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji (EU).

"Da sam Hrvat, bio bih optimist", rekao je Patten u emisiji HTV-a "Dnevnik Plus" na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

"Po mišljenju EK-a, Hrvatska ispunjava sve uvjete za početak pregovora, a Vijeće treba idućega tjedna prosuditi slaže li se s nama", dodao je Patten.

Šefovi država i vlada 25-člane Unije trebali bi razmotriti hrvatsku kandidaturu i odlučiti o početku pregovora o pristupanju na summitu u Bruxellesu 17. i 18. lipnja.

Patten je rekao da je odluka Hrvatskog sabora o odgodi primjene ribolovno-ekološke zone za članice EU-a "pomogla", jer je za Hrvatsku bilo dobro ukloniti moguće zapreke pozitivnoj odluci Vijeća.

Dodao je da i po mišljenju EK-a Hrvatska potpuno surađuje sa sudom u Haagu, što je potvrdila i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, te da bi njezin primjer trebale slijediti i druge zemlje u regiji.

Povjerenik je istaknuo da "geografija nije sudbina" i da Hrvatsku treba prosuđivati na temelju vlastitih dostignuća. Dodao je da će slučaj Hrvatske imati pozitivan utjecaj na Makedoniju, koja je podnijela molbu za članstvo u EU-u, kao i sve zemlje aspirantice i one obuhvaćene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Patten je na kraju poručio da će Hrvatska sigurno biti članicom EU-a, no kada to ovisi o njoj samoj. "Zagreb i Dubrovnik su jednako važni europski gradovi kao Pariz, London ili Venecija", rekao je Patten i dodao da je oduševljen brzim napretkom kojega je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina ostvarila na putu prema članstvu u EU-u.

Pročitajte više