Pedesetak seljaka traktorima blokiralo državnu cestu Garešnica - Bjelovar

Pedesetak seljakaprosvjednika traktorima je danas blokiralo državnu cestu Garešnica Bjelovar, nezadovoljni što Državno odvjetništvo nije potpisalo ugovore za zakup državnog zemljišta i, kako najavljuju, prosvjedovat će sve dok zemlju ne dobiju. L

Tajnik Hrvatskog seljačkog saveza Vladimir Novotny Hini je izjavio da će seljaci do petka blokirati državnu cestu Garešnica - Bjelovar, do kada očekuju da će se ministar poljoprivrede Petar Čobanković uključiti u rješavanje problema. Ako seljaci ne dobiju od ministra odgovor da će ugovori za zakup državnog zemljišta biti potpisani, seljaci će u petak proširiti blokade i na druge prometnice na području Garešnice, rekao je Novotny.

Dodao je da je Hrvatski seljački savez spreman otići na pregovore s Državnim odvjetništvom te da seljaci Garešnice za svoje zahtjeve dobivaju podršku seljaka sa svih strana Hrvatske.

Zamjenik predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić za Hinu je rekao kako su seljaci jučer saznali da je zamjenik državnog odvjetnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najavio poništenje natječaja po kojemu su 52 seljaka dobila u zakup 1100 hektara zemlje.

Riječ je, kaže, o natječaju koji je raspisalo Gradsko vijeće Garešnice za vrijeme bivše vlasti i dobilo suglasnost tadašnjeg ministra poljoprivrede Božidara Pankretića. Nakon tog natječaja neki su seljaci dobili zemlju, a s dolaskom nove vlasti provedeni je natječaj ponovno dobio suglasnost sadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, naveo je Grivičić.

Sada kada je došlo vrijeme da seljaci uđu u posjed dobivene zemlje, a neki su od njih uzeli i kredite za sjetvu, zamjenik državnog odvjetnika Bjelovarsko-bilogorske županije poništava natječaj, odnosno ne potpisuje ugovore i tvrdi da je natječaj poništio jer je njime oštećena Republika Hrvatska, rekao je Grivičić.



(Hina) xbma ydd

Pročitajte više