Pedofil (85) iz Rijeke nije zadržan u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo podnijelo žalbu

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je danas žalbu na odluku istražne sutkinje Županijskog suda da se osumnjičenom 85-godišnjem pedofilu izrekne samo mjera opreza umjesto istražnog zatvora, kao što je to zatražilo tužiteljstvo.

Osumnjičeni 85-godišnjak kazneno je prijavljeno zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina. 

No istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci nije mu odredila istražni zatvor, nego mjere opreza, u smislu da mu je zabranjen dolazak do određenog mjesta ili područja, ima obavezu redovitog javljanja službenim osobama, zabranu približavanja i kontakta sa žrtvom i svjedocima.

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) na to je podnijelo žalbu jer smatra da se samo istražnim zatvorom može otkloniti opasnost od utjecaja na žrtvu i svjedoke te opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Odbor za obitelj: Nije prvi put da pravosuđe blago reagira

Na odluku istražne sutkinje reagirao je prošlog petka i saborski Odbor za obitelj, mlade i sport. Priopćeno je da je neugodno iznenađen informacijom da je osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke sutkinja Županijskog suda izrekla mjeru opreza umjesto istražnog zatvora.

Odbor za obitelj upozorio je i kako ovo nije prvi put da pravosuđe neprimjereno blago reagira na kaznena djela protiv spolne slobode na štetu maloljetnika.

Kako se doznaje na sudu, osumnjičenom 85-godišnjaku određene su samo mjere opreza zbog njegove dobi i zdravstvenog stanja.

Tereti ga se da je kazneno djelo počinio 16. kolovoza 2023. na području Primorsko-goranske županije na štetu djeteta mlađeg od 15 godina.

Pročitajte više