Pedofilija u Crkvi: Papa branio svećenika koji je zlostavljao više od 200 gluhih dječaka!

VISOKI vatikanski dužnosnici, uključujući i aktualnoga papu Benedikta XVI., odbili su kazniti svećenika koji je seksualno zlostavljao više od 200 gluhih dječaka iako su američki biskupi nekoliko puta tražili kaznu i upozoravali na propust. Američki su biskupi vodećim ljudima katoličke crkve učestalo slali upozorenja da bi oglušivanje na zlostavljanje moglo nanijeti sramotu Crkvi, stoji u novootkrivenim dokumentima koji će poslužiti kao dio tužbe protiv Crkve u slučajevima zlostavljanja.

Prema pisanju New York Timesa, interna korespondencija između biskupa savezne države Wisconsin i kardinala Josepha Ratzingera otkriva da su svećenici ustrajali na tome da zlostavljač mora biti kažnjen, dok je budući papa smatrao najvažnijim zaštititi Crkvu od izbijanja skandala u javnosti.

Dokument o oglušivanju na zlostavljanje ugledao je svjetlo dana upravo u trenutku kad se Papa bori i s mnogim optužbama da on i njemu direktno podređeni više puta nisu željeli prijaviti civilnim vlastima i policiji slučajeve zlostavljanja u Njemačkoj, gdje je Papa služio kao nadbiskup.

Papa poštedio svećenika zbog samilosti?

U najnovijem slučaju u Wisconsinu osumnjičeni svećenik je Lawrence C. Murphy, koji je bio zaposlen u školi za gluhu djecu od 1950. do 1974. godine.

Slučaj svećenika iz Wisconsina je samo jedan od tisuća slučajeva koji su o zlostavljanju maloljetnika od crkvenih dužnosnika prijavljivani vatikanskom uredu imena Kongregacija za doktrinu vjere, koji je od 1981. do 2005. godine vodio upravo kardinal Ratzinger. I dalje je jedna od domena toga ureda odlučivanje o kažnjavanju zlostavljača te o predaji slučajeva na kanonsko suđenje. 

Kardinal Ratzinger je 1996. godine odbio odgovoriti na dva pisma o slučaju zlostavljanja u Wisconsinu koja je poslao Rembert G. Weakland, nadbiskup u Milwaukeeju. Nakon osam mjeseci drugi čovjek Kongregacije, kardinal Tarcisio Bertone, naredio je biskupima u Wisconsinu da započnu tajno kanonsko suđenje koje je završilo izbacivanjem oca Murphyja.

Navodno, Ratzinger je želio Murphyja poštedjeti suđenja jer je bio slaboga zdravlja i u poodmakloj dobi. U pismu koje je Murphy poslao kardinalu Ratzingeru stoji da je njegova jedina želja "ostatak života proživjeti u dignitetu svećeničkoga zvanja" te Murphy moli Ratzingera za pomoć da mu to omogući. Papin odgovor nije poznat.

Crkva procesuira samo 20 posto slučajeva zlostavljanja

New York Times u posjedu je dokumenta koji je Crkva pokušala zadržati u tajnosti od Jeffa Andersona i Mikea Finnegana, odvjetnika petero žrtava zlostavljanja koje su podigle tužbu protiv biskupije u Milwaukeeju. Među dokumentima su tajna pisma između biskupa i Vatikana, izjave žrtava pod prisegom, rukom pisane bilješke stručnjaka za seksualne poremećaje koji su intervjuirali oca Murphyja te bilješke sa završnog sastanka o slučaju u Vatikanu.

Otac Murphy nikada nije podlegao nikakvom obliku sankcije prema crkvenim zakonima, ali nikada nije sankcioniran ni od strane svjetovne vlasti. Naime, policija i istražitelji oglušili su se na sve navode žrtava, stoji u intervjuima sa žrtvama. Trojica nadbiskupa koja su vladala u Wisconsinu dobila su dojave o seksualnim zlostavljanjima gluhe djece, ali niti jedna kaznena prijava protiv svećenika nikada nije podignuta. Jedino što je Murphy doživio kao "kaznu" je premještaj u drugu biskupiju.

Ipak, slučaj oca Murphyja nije jedini u crkvenim redovima. Samo 20 posto od ukupnoga broja od 3.000 osumnjičenih svećenika čiji su slučajevi prijavljeni Uredu za doktrinu između 2001. i 2020. godine doživjelo je crkveno suđenje, a samo malen broj je izbačen iz Crkve.

> Pedofilija će Vatikan skupo koštati: Više od milijun Austrijanaca razmišlja o istupanju iz Crkve!

> Irski katolički biskup uputio javnu ispriku zbog zataškavanja slučajeva zlostavljanja dječaka

> Independent: Među svećenicima optuženima za zlostavljanje dječaka i brat pape Benedikta XVI.

> Pedofilija ozbiljno trese Crkvu

> Austrijski svećenik traži oprost: Na nedopušten način sam izražavao ljubav prema dječacima

> Bozanić: Ako znate za svećenike pedofile, prijavite ih policiji

> Hrvatski biskupi: Ako među našim svećenicima ima pedofila, to su poremećene osobe

Pročitajte više