Peking se nakon popuštanja mjera prilagođava životu s koronom

Foto: EPA

KINESKA prijestolnica pokazala je privremene znakove povratka u normalu nakon iznenadnog preokreta tvrdokorne politike nultog covida, koja je pogodila drugo najveće svjetsko gospodarstvo i izazvala rijetke prosvjede.

Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) jučer je najavila popuštanje covid-19 restrikcija širom zemlje, što uključuje smanjenje obveznog testiranja, dopuštanje izolacije u svom domu za neke pozitivne slučajeve te ukidanje sveobuhvatnog zatvaranja. U sklopu ublažavanja politike nultog covida-19 predsjednika Xi Jinpinga najviše zdravstveno tijelo u zemlji reklo je da je cilj taktike pomoći zemlji da "drži korak s vremenom koje se mijenja".

U glavnom gradu, gdje je porast broja slučajeva prisilio mnoge da ostanu kod kuće, dok su zatvorene tvrtke i škole, promet se danas vratio otprilike na pola uobičajenog intenziteta, rekao je novinar AFP-a.

Čuvari u trgovačkom centru više ne traže negativne testove

Prema novim smjernicama, smanjeni su učestalost i opseg PCR testiranja. No dok se broj punktova za testiranje oko Pekinga smanjio, na preostalima je i dalje gužva jer mnoga radna mjesta i dalje zahtijevaju negativne testove.

"Došao sam se testirati jer je netko na mom poslu bio pozitivan. Nadam se da nisam dobio covid-19", rekao je 28-godišnji Chen Min za AFP. Drugi su rekli da su se došli testirati jer rade u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, gdje je testiranje i dalje obavezno.

Dostavljač hrane Zhang Lan rekao je da se mora testirati jer je "to zahtjev tvrtke" da se izbjegne kontaminacija kupaca. U obližnjem trgovačkom centru dućani su otvoreni, ali gužve su bile rijetke.

Čuvari su provjeravali zdravstvene šifre posjetitelja iako više nisu zahtijevali negativne testove na covid-19, piše AFP. Kina se sada sprema na porast broja zaraženih koji će vjerojatno uslijediti nakon ublažavanja pravila.

Pročitajte više

 

Pročitajte više