Pelosi pozvala Trumpa da govor o stanju nacije održi u Kongresu 29. siječnja

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi uputila je pismo predsjedniku Donaldu Trumpu pozivajući ga da održi govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa 29. siječnja.

Pismo poslala par sati nakon što je izabrana za čelnicu Zastupničkog doma

Demokratkinja Pelosi poslala je pismo Trumpu nekoliko sati nakon što je izabrana za čelnicu Zastupničkog doma, te dok traje već trinaesti dan djelomične blokade financiranja američka Vlade zbog sukoba oko Trumpova zahtjeva teškog pet milijardi dolara za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

"U duhu našeg Ustava, pozivam vas da održite svoj govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici Kongresa u utorak, 29. siječnja, u Zastupničkom domu. Veselim se što ću vas moći pozdraviti u Kongresu", poručila je Pelosi u pismu.

Pelosi je drugi put izabrana za čelnicu Zastupničkog doma američkog Kongresa nakon što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu. 

Najmoćnija žena američke politike

Time je postala najmoćnija žena američke politike jer je šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgea W. Busha, a i Trumpu je "obećala pakao" ako postane čelnica Zastupničkog doma.

Pročitajte više