Pentagon od Kongresa traži još 33 milijarde dolara za rat u Afganistanu

PENTAGON je od američkoga Senata zatražio dodatne 33 milijarde dolara ove godine za potrebe rata u Afganistanu, što Kongres promatra kroz kasnije dugogodišnje troškove. Primjerice, obuka afganistanskih sigurnosnih snaga mogla bi trajati još godinama.

Pentagon je za ovu godinu zatražio dodatne 33 milijarde dolara za troškove rata u Afganistanu, ali i za obuku afganistanskih snaga, ali članovi Kongresa žele neku garanciju da potpisivanje tog zahtjeva ne znači stavljanje potpisa na bjanko mjenicu.

Clinton pred Senatom branila Pentagonov zahtjev

Američki ministar obrane Robert Gates i državna tajnica Hillary Clinton u Senatu su branili zahtjeve Pentagona za dodatnim sredstvima koja su dosad dosegla 708 milijardi dolara, koliko je zatraženo od Senata u veljači.

Većina sredstava koja će biti izdvojena za rat u Afganistanu, bit će utrošena na akcije u Afganistanu. Od toga, 2,6 milijardi će biti odvojeno za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, što zabrinjava Kongres jer im se to budžetsko izdvajanje čini kao "rupa bez dna".

"Pitanje je koliko će to trajati i kad ćemo moći reći da smo svoje odradili. Hoće li to biti za pet, 10, 15 godina", pitao je pred senatorima republikanac George Vionovich. Upravo to pitanje muči i mnoge pravne stručnjake, jer je i Obamina administracija naglasila da će trebati godine za potpuno povlačenje iz Afganistana.

Vojska se počinje povlačiti sljedeće godine

Iračke snage sigurnosti, koje zasad broje 665 tisuća članova, dosad su prošle šest godina obuke. Problem s kojim se američki vojni treneri suočavaju je taj što Irak u svojoj modernoj povijesti nije imao formalnu vojsku te nikada nisu oformljeni vladini odjeli koji bi podržali stvaranje državne vojske.

Unatoč naporima koje ulaže i NATO, ipak najveći dio financijskoga kolača Iraku daje upravo SAD iz svojega proračuna. Iako je predsjednik Obama najavio da će sljedeće godine početi povlačenje američkih trupa iz Afganistana, vojni stručnjaci koji vrše obuku Afganistanaca će na području Iraka ostati još dugo nakon toga, strahuju američki mediji.

"Činimo sve da to bude samo nekoliko godina", odgovorila je Clinton senatoru Voinovichu, ali je dodala i kako nitko ne može povući točnu crtu kada će tome doći kraj. "Ono što mi činimo i ono zbog čega ostajemo je naša misija da to područje očistimo od talibana. Blisko surađujemo s afganistanskom vojskom i pomažemo im svojim kapacitetima da se osnaže i postanu samostalni", rekla je Clinton pred Senatom braneći Pentagonov zahtjev.

Pročitajte više