Pentagon: Sjeverna Koreja nastavlja opskrbljivati Rusiju oružjem

Ilustracija: MJ

Američki Pentagon kaže da Sjeverna Koreja nastavlja opskrbljivati Rusiju oružjem, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh na jučerašnjem brifingu za novinare.

Sjeverna Koreja se postavila kao vodeći ruski dobavljač oružja, navodno opskrbljujući Moskvu opsežnim vojnim paketima, uključujući balističke projektile i više od 3 milijuna topničkih granata.

"Ocjenjujemo da partnerstvo nastavlja cvjetati i da Sjeverna Koreja nastavlja pružati podršku Rusiji", kazala je Singh.

"Vidimo to partnerstvo - znate, i dalje vidimo kako Rusija dopire do partnera poput Sjeverne Koreje, Irana, kako bi nastavila dobivati potporu za svoj rat u Ukrajini."

Rusija napada sjevernokorejskim raketama od prosinca prošle godine

Oleksandr Filčakov, šef ureda tužitelja Harkivske oblasti, rekao je 14. ožujka da je Rusija upotrijebila gotovo 50 sjevernokorejskih projektila za napad na Ukrajinu od početka invazije punog opsega, što je pet puta više od brojeva koje je objavio Pak.

Jedan od prvih slučajeva da je Rusija upotrijebila sjevernokorejske balističke rakete zabilježen je 30. prosinca 2023. tijekom napada na Zaporižju.

Kasnije je službeno potvrđena ruska upotreba sjevernokorejskih projektila u napadu na Harkiv 2. siječnja. Trenutno se istražuju još dva slučaja lansiranja sjevernokorejskih projektila na oblast Harkiv, prema lokalnom tužiteljstvu.

Pročitajte više