Pentagon tvrdi da je Senatu poslao sve dokumente o mučenju iračkih zatvorenika

U PENTAGONU tvrde da su povjerenstvu američkog Senata dostavili sve dokumente prikupljene u vojnoj istrazi oko zlostavljanja iračkih zatvorenika koji su bili izostavljeni iz izvješća ranije poslanog Kongresu, izjavio je u utorak predsjednik tog povjerenstva John Warner.

Istaknuo je da je Američka vojska u ponedjeljak poslala memorandum u kojem "svjedoči da povjerenstvo sada ima istinitu i ispravnu kopiju izvješća američkog generala Antonia Tagube oko seksualnog ponižavanja i fizičkog zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib kraj Bagdada".

Njegov ured odbio je reći što se navodi u zadnjoj hrpi dokumenata, dok odvjetnici pokušavaju otkriti jesu li zlostavljanja bila čin nekoliko neposlušnih vojnika ili rezultat više politike koja seže do zapovjedništva američkih snaga.

Povjerenstvo američkog Senata, koje vodi kongresnu istragu oko američkog zlostavljanja iračkih zatvorenika, zatražilo je sve dokumente od 13. svibnja, nakon što su odvjetnici otkrili da oko 2.000 stranica iz izvješća o provedenoj istrazi i drugi dokumenti nisu bili uključeni u izvješće Pentagona.

Warner tvrdi da je zatražio i dodatne izjave i druge dokzumente koji nisu dio Tagubinog izvješća.

"I dalje vjerujem da je Ministarstvo udovoljilo tom zahtjevu u dobroj volji te da će nastaviti nadzirati svoju suradnju s tim i drugim područjima povezanima s našom istragom oko zlostavljanja zatvorenika", izjavio je Warner.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više