Pentagon ukida prikrivanje broja homoseksualaca u američkoj vojsci

PENTAGON je napravio prvi korak prema ukidanju dosadašnje prakse skrivanja podataka o stvarnom broju homoseksualnih osoba koje služe u američkoj vojsci, javio je večeras CNN.

Politika skrivanja podataka o homoseksualcima, u javnosti simbolično nazvana "ne pitaj, ne spominji", višegodišnja je praksa u vojnom vrhu Pentagona, potvrdio je i američki ministar obrane Bill Gates, koji je rekao da će priprema terena za ukidanje takve prakse trajati najmanje godinu dana.

Formalna zabrana bila na snazi do 1993. godine

Napuštanje dosadašnje prakse formalnog prihvaćanja onih pripadnika vojnih snaga koji su striktno skrivali svoje homoseksualno opredjeljenje, potaknuo je i američki predsjednik Barack Obama u svojem prošlotjednom govoru o stanju nacije pred Senatom.

Formalna zabrana novačenja regruta homoseksualaca u američkoj je vojsci bila na snazi sve do 1993. godine, kada je u vrijeme mandata Billa Clintona izglasan zakon prema kojemu regrute nije bilo dopušteno ispitivati o njihovoj seksualnoj opredijeljenosti.

Velik korak prema punoj integraciji homoseksualaca u američku vojsku

Do tada su regruti pri novačenju morali odgovoriti i na to pitanje, a mediji su s vremena na vrijeme pisali o tome kako regruti homoseksualne orijentacije neistinito odgovaraju na takva pitanja te da u vojsci postoji "tamna brojka" homoseksualaca o kojoj vojni vrh ne želi govoriti.

Dolaskom Billa Clintona na vlast izglasana je odluka o zabrani ispitivanja regruta o seksualnim sklonostima, uz objašnjenje da takva pitanja neopravdano zadiru u privatnost, te je kreirano pravilo "ne pitaj, ne spominji".

Traži se način kako se što bolje prilagoditi toj promjeni

Odobri li američki Senat prijedlog o ukidanju toga pravila, američka bi vojska učinila velik korak naprijed u izjednačavanju prava homoseksualaca i njihovoj punoj integraciji u postrojbe američke vojske bez prisile da skrivaju svoju spolnu orijentaciju, pišu američki mediji. "Više ne stojimo pred dilemom treba li američka vojska uvesti takvu promjenu, već kako se što bolje za nju pripremiti", izjavio je ministar Gates pred članovima Vijeća za oružane snage pri Senatu. 

Pročitajte više