Pentagon uspješno testirao hipersonični projektil koji svaki cilj može dohvatiti u roku od tri i pol sata

PENTAGON je objavio kako je prošlog petka uspješno testirao napredno hipersonično oružje (Advanced Hypersonic Weapon - AHW). Riječ je o projektilu koji može pogoditi cilj lociran bilo gdje na svijetu u roku od tri i pol sata, a njegov razvoj dio je programa američke vojske Prompt Global Strike.

Ovaj program američkoj bi vojsci, ukoliko bude uspješno realiziran, trebao omogućiti da u roku od najviše sat vremena može bombardirati bilo koje mjesto na svijetu, a ukoliko se ovaj AHW projektil pokaže isplativim, to će značiti da SAD više neće imati potrebe za raspoređivanjem balističkih raketa van svojih granica.

Testno lansiranje odrađeno je na Havajima, odakle se raketa popela do viših slojeva atmosfere i ispustila AHW prema 4000 kilometara udaljenom cilju na Maršalovim otocima. Pentagon nije želio otkriti koju je brzinu AHW postigao, ali se, s obzirom na naziv projektila, može zaključiti da nadmašuje Mach 5, to jest brzine pet puta veće od brzine zvuka.

To bi značilo brzinu od 6000 kilometara na sat, što još uvijek nije dovoljno za ispunjenje cilja, a to je dohvat svake mete u roku od jednog sata. Podsjetimo, prije tri mjeseca Pentagon je testirao hipersoničnu letjelicu HTV2, koja navodno može postići brzinu od 27 tisuća kilometara na sat, ali je eksperiment bio neuspješan.

Još jedna "posebna prednost" ovog projektila jest činjenica da se njime, za razliku od klasičnih projektila, može upravljati. "Cilj testa je bio prikupiti podatke o aerodinamici, navigaciji, navođenju i kontroli te tehnologiji termalne zaštite", kazala je glasnogovornica američkog ratnog zrakoplovstva.

Pročitajte više