Peović: Trebaju li nam uopće robotaksiji na zagrebačkim ulicama?

Foto: N1

ZASTUPNICA Radničke fronte Katarina Peović je u gostovanju na N1 televiziji komentirala odluku o vojnoj obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i eventualne ustavne promjene. Ponovila je i argumentirala svoje kritike upućene Mati Rimcu oko robotaksija. 

Peović je najavila da će glasati protiv vojne obuke ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju. “Od početka imamo stav mirotvorne politike koja je izazvala burne reakcije u HDZ-u i označena je kao putinofilija, ali slažem se da je riječ o iritantnoj pozi koju zauzima Andrej Plenković, koja je poza briselskog birokrata koji nešto obećava bez da ima konsenzus u društvu i gazi svako mišljenje naroda", dodala je. 

Optužila je Plenkovića da mu je važna samo vlastita karijera i pozicija. “Na stranu to koliko zapravo možemo pomoći ukrajinskoj obrani, kad se postavi pitanje što biste vi sad napravili, treba biti pošten i reći da rješenja sadašnjeg sukoba neće donositi Radnička fronta kao što nije donijela ni uzroke rata", kazala je Peović.

"Zalažemo se za povratak prava na pobačaj u Ustav"

Smatra kako je procedura protuustavna, ali kaže da je to ne sprječava da jasno iskaže vlastito stajalište. Peović tvrdi kako u Klubu još nisu dogovorili strategiju, odnosno hoće li se uopće pojaviti na glasanju. Peović dodaje da u ovom slučaju predsjednik Zoran Milanović vodi razumnu politiku jer se suzdržava od uplitanja u rat.

Naglasila da će se zalagati za to da se pravo na pobačaj vrati u Ustav. “U ovome opozicija mora biti jedinstvena i ne treba pristajati na HDZ-ove ucjene. Za dvotrećinsku većinu treba dogovor. Drago mi je da je progresivna opozicija stala na našu stranu po pitanju povratka pobačaja u Ustav. Važnost toga ne moram posebno naglašavati u trenutku užasnih prijetnji ženskim pravima", tvrdi Peović. 

"Imamo ljude koji se mole na ulicama Hrvatske, idući korak je zabrana pobačaja. Važno je vratiti pravo koje su žene izborile stoljetnim borbama. Imali smo jedan od najprogresivnijih Ustava, 1990. je to pravo bilo u nacrtu da bi ga po nalogu Kaptola izbacili. Jako nam je važno vratiti to pravo, u Francuskoj se to tek uvodi", navodi Peović. 

"Isto su govorili kad smo prozivali Todorića"

"Ako imate 60 posto prizivača savjesti, imate uskratu pobačaja zapravo. Ovo je prilika da se opozicija ujedini i da ne popuštamo na ucjene HDZ-a. Sljedeći korak je referendum ako se ovo ne izglasa u Saboru”, najavila je. Osvrnula se i na kritičare koji su joj zamjerili prozivanje Mate Rimca zbog transparentnosti poslovanja. 

“Isto su govorili da Radnička fronta ne može podnijeti tuđi uspjeh kad smo prozivali Todorića. Nemamo problema s razvojem taksi vozila u privatnom biznisu. Ali ako imate javne novce, novce građana, kao političari moramo upozoravati", govori Peović.

Kaže da je Rimčevom ocu obećano da će dobiti na natječaju prostor u Svetoj Nedelji. "Javni natječaj pada u vodu. Mi smo to objavili, gradonačelnik je neprimjereno reagirao da bih ja trebala promijeniti terapiju. Pitali smo ministra gospodarstva kako je moguće da se jednom poduzetniku tako pogoduje, da se krše rokovi (homologacija Nevere)", podsjeća Peović.

"Ključno pitanje, pa da se i stavi po strani hoćemo li 2024. imati 700 robotaksija na zagrebačkim ulicama, postavljamo pitanje – treba li nam to? Korisnije bi bilo ulaganje u javni prijevoz, recimo razvoj baterija za autobuse bismo podržali. Mnogi tehnolozi upozoravaju na pitanje sigurnosti i da sumnjaju da ijedna firma može prihvatiti toliki rizik jer vozilo ne može prepoznati mačku, dijete”, zaključila je.

Pročitajte više