Peratović za Index: Osječki onkolog mi je kemoterapijom "liječio" oca od nepostojećeg karcinoma

Foto: Index

IZAND glava starih i nemoćnih ljudi u Hrvatskoj, u trenu se skupi cijelo jato „lešinara“ koji čekaju, a nerijetko i sami stvaraju prilike, da što brže izvuku što masniju materijalnu korist. O problemu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju Index je pisao i prošle godine.

„U unosnom biznisu otimanja imovine umirovljenicima prste imaju i neki javni bilježnici, odvjetnici, centri za socijalnu pa i liječnici“, upozoravala je, a i dalje upozorava Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Spirala zla pokrenuta je, kaže Petrović, 2006. kada je legaliziran institut dosmrtnog uzdržavanja, koji do tada nije bio dio niti jednog hrvatskog važećeg propisa.

Kakvi sve problemi mogu nastati potpisivanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, nedavno se uvjerio i poznati istraživački novinar, Željko Peratović, koji je ovih dana, putem društvenih mreža i e-mail poruka, apelirao na sve nadležne, od tehničkog ministra Orepića, preko načelnika PU vukovarsko – srijemske, pa do DORH-a, da hitno reagiraju te zaštite život njegovog oca Ivana.

Kada je obolio, otac se, kaže Peratović, našao u kolopletu mutnih poslova iza kojih, kako tvrdi, stoje uzdržavatelji koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, ali i nekoliko liječnika koji su postavili potpuno pogrešnu dijagnozu. Tvrdeći da njegov otac ima rak, doc.dr.sc. Damir Gugić, voditelj Onkološkog odjela KB Osijek, Peratovićeva je oca Ivana uputio na kemoterapije. Kasnijim pretragama u Zagrebu, dijagnoza osječkog onkologa je srušena te je potvrđeno da Ivan Peratović, koji je bespotrebno prošao tri puta po sedam dana mučnih kemoterapija, uopće ne boluje od karcinoma.


„Zimus je vinkovački kirurg dr. Miroslav Kasić, u suradnji sa svojim kolegom, osječkim onkologom dr. Damirom Gugićem, sudjelovao u nesavjesnom liječenju mog oca od nepostojećeg raka pluća. Otac je u bolnici, kod dr. Kasića, završio prošle godine, nakon što je pao i slomio kuk. Kada sam mu došao u posjetu, dr. Kasić me prepoznao, bilo je jasno da zna da sam novinar i imao sam dojam da na neki način strahuje, budući da je tada u javnost već isplivala afera o maltretiranoj rodilji i mrtvorođenčetu u vinkovačkoj bolnici. Uz vidnu dozu opreza, Kasić mi je pokazao rendgensku sliku pluća rekavši da sumnja da je mrlja, vidljiva na snimci, možda zloćudni tumor. Takva je dijagnoza svakome teško prihvatljiva te sam odmah inzistirao na dodatnim pretragama, no dr. Kasić se pravdao da mu bronhoskop ne radi. Pitam se da li je to doista bilo tako ili bi bronhoskop možda proradio da sam tada izvadio par tisuća kuna, no, kako bilo da bilo, ta pretraga nije napravljena“, kaže Peratović koji je za Index ispričao kroz kakvu agoniju prolazi, jer je mjesecima živio u uvjerenju da njegov otac boluje od neizlječive bolesti.

Budući da, ni nakon višetjednog inzistiranja da se napravi bronhoskopija, to niti u vinkovačkoj Općoj bolnici niti u KBC-u Osijek nije učinjeno, Peratovići su se za pomoć obratili liječnicima u Zagrebu.

„Čim smo im ispričali što se događa, prijatelji s Instituta za tumore u Zagrebu posumnjali su u dijagnozu iz Osijeka te su kontaktirali svoju kolegicu s Jordanovca da zakaže hitan pregled za oca. Prvi je pregled obavljen u lipnju, a profesorica, kod koje smo s ocem bili, nije krila koliko je zaprepaštena time što je, bez bronhoskopije, tako olako postavljena dijagnoza i određena kemoterapija. Pretragama, koje su potom uslijedile, ustanovljeno je da je dijagnoza dr. Gugića potpuno pogrešna te da je sjena na snimci pluća posljedica nepreležane upale pluća, a ne, kako nas je uvjeravao, karcinom i to u poodmakloj fazi“, kaže Peratović.

Iako je i protiv uzdržavatelja namjeravao podići tužbu, probleme su ipak uspjeli riješiti nagodbom, no liječnike, zbog čije je pogrešne dijagnoze cijela njegova obitelj proživljavala višemjesečnu agoniju, prijavit će Hrvatskoj liječničkoj komori zbog nesavjesnog liječenja Ivana Peratovića.

Komentar čitavog ovog slučaja zatražili smo od dr. Miroslava Kasića, vinkovačkog liječnika koji je Ivanu Peratoviću operirao kuk i herniju: te je, nakon CT-a pluća, posumnjao da boluje od raka, no on na ovu temu nije želio dati svoju izjavu.

Pismeni upit smo potom poslali i na adresu KBC-a Osijek te smo zatražili službeno očitovanje ravnateljstva i doc.dr.sc.Damir Gugića,  voditelja Onkološkog odjela KBC Osijek, vezano uz promašenu dijagnozu i pogrešnu terapiju. Sudeći po nekim ranijim napisima u medijima, ali i komentarima na stranici Najdoktor, dr. Gugić je već bio na meti nezadovoljnih pacijenata.

Gugić je 2008. pacijentici rekao da je sve u Božjim rukama te da rak kože liječi kupusom ?!

Podsjetimo, na slučaj Silve Pavošević, medicinske sestre valpovačke Hitne medicinske pomoći kojoj je dijagnosticiran maligni melanom kože. Budući da joj je onkologinja u Vinogradskoj, propisala terapiju Interferonom, a lijek nije bio na listi HZZO-a,  novac za liječenje, koje stoji oko 180 tisuća kuna godišnje, prikupljali su njeni prijatelji i kolege. No, doc.dr.sc.Damir Gugić, odbio je tada, kako je pisala Slobodna Dalmacija, staviti pečat Onkološkog odjela na recept kako bi bolesna žena mogla u ljekarni kupiti lijek.

„Svojim neljudskim odbijanjem doktor Gugić zapravo ne želi troškove mog liječenja na svom odjelu, a u ponedjeljak sam osobno bila kod njega. Ono što sam tamo doživjela ne bih nikome poželjela, stoga želim da javnost sazna što mi je doktor rekao. U lice mi je rekao da Interferon nije lijek za rak kože, već samo stvara placebo efekt, te da je njegov kolega koji je imao tu bolest sebi umislio kako će se izliječiti od kupusa i kelja i ozdravio je. Ravnodušnim glasom je nastavio govoriti kako je sve u Božjim rukama,  da mogu umrijeti sutra, za mjesec, dva, 10-20 godina, no netko mora umrijeti, te da ja na ovom onkološkom odjelu Interferon neću dobiti, a niti pečat na recept. Da cijeli slučaj bude apsurdniji, liječnički konzilij KB Osijek  je suglasan s preporukama zagrebačkih onkologa iz KB Sestre Milosrdnice da se trebam lječiti interferonom“, izjavila je tada očajna pacijentica novinarima Slobodne Dalmacije.

Dr. Gugić je sve njene navode opovrgnuo uz poruku da može tužiti za duševne boli sve koji objave slučaj Silve Pavošević, te da je on predsjednik vinkovačke Udruge za promicanje prava zdravstvenih djelatnika „Prav-zdrav“.

Na stranici Najdoktor, na kojoj pacijenti, ispod imena liječnika, ostavljaju ocjene te pišu svoja iskustva i komentare, Gugića uglavnom etiketiraju kao bezobraznog i neugodnog, a sudeći po komentaru iz svibnja 2013. nezadovoljnih zbog nesavjesnog liječenja bilo je i tada.

„Taj isti onkolog je uputio mog oca koji ima tumor na mozgu u vinogradsku u zg bez napravljene magnetske rezonance te je on sa vrata bolnice vraćen u osijek da napravi magnetsku rezonancu jer se bez nje ni ne ide u zg. Je li to namjerno ili slučajno ide na dušu doktora koji je očito imao neke skrivene namjere...“, stoji u komentaru na stranici Najdoktor.

Komentar osječkog onkologa još uvijek čekamo.
 

Pročitajte više