Performer Siniša Labrović napustio zemlju: "U Hrvatskoj je ponižavajuće živjeti"

Foto: N1

JEDAN od najpoznatijih hrvatskih performera i konceptualnih umjetnika Siniša Labrović danas je napustio Hrvatsku i odselio se u Berlin, piše N1.

"Primarni motiv je obiteljski. Žena i ja smo zadnjih 11 godina veze i osam godina braka živjeli razdvojeno. Ona u Vinkovcima, a ja sam uglavnom bio u Zagrebu. Na jednom performansu u Beču sreo sam Andreja Mirčeva koji je dao otkaz na osječkoj Akademiji i rekao mi je da postoji velika potražnja za tetama u vrtiću u Berlinu. Nama se činilo da bi moja žena sa svojim pedagoškim iskustvom mogla s vremenom dobiti taj posao. Ovo ovdje što nam se događalo je s vremenom doseglo razinu izdržljivosti, postalo je teško i ponižavajuće na ovaj način živjeti, u Hrvatskoj, ali i u tom obliku veze.

Godinama je bezuspješno pokušavala dobiti posao u Zagrebu, odvjetnica nam je rekla da u zakonu postoji odredba o spajanju obitelji. Kad smo se išli informirati u Grad, rekli su nam da taj paragraf nije obvezujući. Mislim da takvu pravnu smicalicu može smisliti samo hrvatski birokratski sotonistički um jer jasno je zašto ta odredba stoji u zakonu. Ona ima funkciju membrane, s moje strane je nepropustan, ali kad u sustav treba ući netko tko ima vezu ili je dao dovoljno debelu plavu kuvertu, on će biti pripušten u sustav", kaže Labrović.

Dodao je da situacija na umjetničkoj sceni također nije dobra.

"Situacija na umjetničkoj sceni također ne obećava, vidljivo je tko preuzima sustav, koji je i prije bio užasno loš. Očit je nalet desnice, ljudi koji su povezani s Crkvom. Ne vidim ovdje dugoročno perspektivu da žena i ja opstanemo. Ja ću zadržati veze s Hrvatskom, dolazit ću raditi ovdje i dalje, nije mi intencija prekidati sve veze, ali probat ćemo u Berlinu", kazao je Labrović.

U Berlinu će se također okušati kao umjetnik

U Berlinu je dosta jaka umjetnička scena.

"Volio bih vidjeti koja je težina mojih performansa na njemačkoj i europskoj sceni, ali što će se dogoditi - ne znam. Računam na druge mogućnosti koje uključuju i nastavak umjetničkog rada u Hrvatskoj uz neke opcije koje se otvaraju u Italiji, Belgiji, Austriji itd., ali naravno, volio bih se i tamo okušati. Računam više na honorarne i privremene poslove koji ne bi ugrožavali moju umjetničku vremensku raspoloživost. Neću biti nesretan ako uzrok prestanka karijere bude neki posao koji će mi osigurati bazični životni minimum", kaže.

Labrović je široj javnosti postao poznat performansom iz svibnja kad je postavio štand na kojem je skupljao potpise za referendum kojim bi se zabranio progon svećenika pedofila. Skupio je, kaže, 68 potpisa.

Pročitajte više