Perica naveo Mesića kao "izvor svega zla koje nas sada snalazi"

HRVATSKO društvo političkih zatvorenika (DHPZ) danas je najavilo da je došlo vrijeme da iz članstva isključe predsjednika Republike Stjepana Mesića zbog njegovog tajnog svjedočenja na Haaškom sudu i tom sudu dostavljanja transkripata iz Ureda predsjednika.

To je rekao dopredsjednik HDPZ-a Đuro Perica na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su on, predsjednik HDPZ-a Marko Veselica i dopredsjednik Marko Dizdar, osudili najnoviji prijedlog proširenja haaške optužnice protiv generala Markača i Čermaka.

Govoreći o lošoj politici hrvatske vlasti prema Haaškom sudu, Perica je rekao da je onaj prvi koji se "obezobrazio izdati državnu tajnu, izvor svega zla koje nas sada snalazi".

Na novinarsko inzistiranje da navede tko je ta osoba, Perica je rekao da je poznat njezin identitet, da su ga Hrvati dva puta birali za predsjednika. Nažalost i on je član ovog društva, rekao je Perica, ocijenivši kako u zatvoru ništa nije naučio.

"Mislim da je došlo vrijeme da se gospodina Mesića izbaci iz ovog društva", rezolutno je dodao Perica, a u čemu su ga podržali Veselica i Dizdar.

Perica je naveo da do danas nitko nije odgovarao za odavanje državnih tajni i dokumenata koji se u svakoj civiliziranoj državi u arhivima čuvaju 50 godina. Napomenuo je da transkripti o kojima se u javnosti govori nisu nikakav dokaz nego samo prijepis tonskog zapisa, a za koje neki tvrde da su krivotvoreni.

Jedno je snimak (videozapis), a drugo prijepis, rekao je Perica, navodeći da samo jedan krivi zarez može promijeniti smisao rečenice. Pitanje je tko je kako pisao i po kojoj narudžbi, upitao se Perica?


Vodstvo HDPZ-a kritiziralo je sadašnju i bivšu hrvatsku Vladu, ocijenivši da ima podređen odnos prema Haaškom tužiteljstvu.

Haag se pretvorio u politički instrument velikih sila kao što su Velika Britanija i SAD, rekao je Veselica smatrajući da je potrebno podići svijest oko toga problema. Osudivši prijedlog proširenja haaške optužnice Veselica je rekao da se njime želi stvoriti nove političke zatvorenike.

Perica je prijedlog Carle del Ponte ocijenio monstruoznim. Poručio je hrvatskoj vlasti da bi netko trebao misliti i o dostojanstvu nacije te haaškoj tužiteljici reći - suradnja da, bezobrazluk ne.

Pročitajte više