Pešutić ide u Rijeku, došla ga glave obnova postupka oko zemljišta Ivića Pašalića



ROBERT PEŠUTIĆ, jutros uhićeni sudac Općinskog suda u Splitu, ide u Rijeku na ispitivanje zbog četiri kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te primanja mita.

Premda Uskok još uvijek nije specificirao konkretnu inkriminaciju, Index doznaje da bi u pitanju mogla biti obnova postupka koju je zatražio Renato Hittel, jedan od osuđenih za protupravnu naplatu provizije za prodaju zemljišta Iviću Pašaliću u Omišu.

Prijetili, bušili i pucali

Hittel je osuđen zajedno sa Aleksandrom Dimitrovom i Petrom Jurčevićem, koji ih je nagovarao na djelo. Od liječnika Jadrana Mimice tražili su 20 tisuća eura. Prijetili su da će mu pobiti obitelj, a izbušili su mu i gume na Opel Vectri.

Hittel i Dimitrov osuđeni su i za iznudu 300 tisuća DEM od poduzetnika Denisa Mikulića, kojem su propucali Audi A8 te prijetili likvidacijom.

Doznao da ga slušaju?

Presuda je postala pravomoćna, Hittel je dobio godinu i dva mjeseca zatvora. Kako je smatrao da je osuđen na temelju nevjerodostojnog vještačenja kartice za mobitel s koje su navodno upućene prijetnje, zatražio je novo vještačenje. Nalaz vještaka išao mu je u prilog pa je podnio zahtjev za obnovom postupka. Predmet je u rad dobio sudac Robert Pešutić. Na koncu je prije desetak dana odbio obnovu postupka, ali navodno tek kad je dobio informaciju da ga Uskok drži pod tajnim mjerama nadzora Uskoka. 

Pokušali smo danas porazgovarati sa Hittelom, čuti je li on sucu dao kakve pare za obnovu postupka, ali nismo imali sreće.

Navodno se baš radi o pogodovanju u slučajevima koje je u radu imao sudac Pešutić. No, za Hittela nije ništa učinio. Vjerojatno će to biti jedan od argumenata obrane, koja još nije upoznata sa inkriminacijama koje se Pešutiću stavljaju na teret. 

Svi Pešutićevi spisi zaključani u njegovom uredu!

Njegovo današnje uhićenje na sudu je izazvalo šok! Do kraja radnog dana predsjednik suda Ivica Botica nije dobio nikakvu službenu obavijest da mu je sudac uhićen već se o slučaju informirao preko portala. Zlu ne trebalo, naredio je da se svi Pešutićevi predmeti odnesu u njegov ured i stave pod ključ! Još nije poznato kome će se sve dodijeliti njegovi predmeti u rad.

Imunitet skinut u tajnosti

Postupak je inače pokrenut nakon što je odrađen tehnički dio posla sa skidanjem imuniteta. Akcija je izvedena u tajnosti, Pešutićevo uhićenje sasvim je iznenadilo i njegovog kolegu, suca Miju Galiota, člana Državnog sudbenog vijeća koje odlučuje o skidanju imuniteta. Imunitet sucu u izvanrednim situacijama može ukinuti i predsjednik samostalno, no odluku mora potvrditi većina od 11 članova DSV-a u roku od osam dana.

Upravo zbog objektivnosti postupanja, predmet je dan u rad riječkom Uskoku. Pešutića u Splitu svi znaju, i na tužilaštvu i na sudu, tako da je zaključeno kako je u svakom slučaju bolje da se slučaj prebaci u neki drugi grad.

Pešutić danas trebao suditi Kristijanu Stojanoviću

Inače, danas je sudac Pešutić imao pun raspored zakazanih ročišta. Čak pet! Prvi mu je došao na vrata Kristijan Stojanović Kiki, koji je ponovno završio u zatvoru zbog skrivanja pištolja u sudskom zahodu. Došao je Kiki do suda, ali Pešutića nije bilo. Iz vrlo prozaičnog razloga. Uhvatila ga policija.

Pešutića su lišili slobode pred zgradom u kojoj živi. Nemiloj sceni nazočio je i njegov kolega sudac koji ga svaki dan vozi na posao. Vjerojatno nije najbolje primio kad je vidio što se dogodilo.

Htio postati Uskokov sudac, a Uskok ga strpao iza brave

Zanimljivo je možda da je Pešutić htio postati Uskokov sudac. Ljetos je potpisao da je spreman da ga se podvrgne sigurnosnoj provjeri. Tada se po sudu proširila priča kako su mu zakačili bubu i sve slušaju. I nije bilo daleko od istine jer se Pešutić pod mjerama nadzora nalazi gotovo punih godinu dana.

Paranoja je zavladala splitskim Općinskim sudom, kojeg su u dva mjeseca pogodile dvije krupne afere. Čak četvero djelatnika, uključujući sada i suca, strpani su iza rešetaka. Neizvjesnost je velika, svi se pitaju, hoće li još netko doći na red.

Pročitajte više