Pet dana pritvora zbog vrijeđanja Janice Kostelić - po kojoj osnovi?

Foto: Dalmatinski portal, Davor Javorović/Pixsell

ZBOG verbalnih uvreda i prozivanja državne tajnice sedmorici mladića određen je petodnevni pritvor koji može biti i produžen. Taj slučaj nije se dogodio u Sjevernoj Koreji, Rusiji ili Turskoj, nego Hrvatskoj - članici Europske unije.

>> PET DANA PRITVORA ZBOG VRIJEĐANJA JANICE Sedmorka ide iza rešetaka, petorica puštena

>> Što je jučer bio Tito, to je danas Janica

Podsjetimo, sutkinja Snježana Radovniković jučer je saslušala svih 12 privedenih, nakon čega je za trojicu odustala od progona, dvojicu maloljetnika je pustila na slobodu, dok je sedmorici odredila zadržavanje od pet dana. Zadržavanje je ekvivalent istražnog zatvora, tj. pritvora u kaznenom postupku, a presuda će biti donesena naknadno. Policija je, što je neuobičajeno u postupcima koji se vode zbog kršenja javnog reda i mira, tražila isključivo zatvorske kazne.

Zašto su dobili pet dana pritvora?


Naime, zadržavanje u pritvoru zbog prekršaja sud određuje ako je ispunjen jedan od sljedećih triju uvjeta: 1) ako postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da će osumnjičeni pobjeći 2) ako postoji opasnost da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za prekršajni postupak ili da će ometati prekršajni postupak utjecajem na svjedoke li sudionice i 3) ako osobite okolnosti opravdavaju postupak da će ponoviti istovrsni prekršaj.

Na Prekršajnom sudu u Splitu jučer nisu pojasnili zbog koje je od triju navedenih točaka sedmorici mladića odrezan (minimalno) petodnevni pritvor, ali pravnici s kojima smo razgovarali ističu kako je petodnevno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog prekršaja ovog tipa posve neuobičajeno. Naime, mladići su identificirani i privedeni po hitnom postupku, pa opasnost od bijega nije postojala. Opasnost od uništenja dokaza također ne drži vodu, s obzirom na to da je cijeli događaj podrobno dokumentiran snimkama, uz pomoć kojih su i pronađeni i uhićeni. Jasno je i to da je vjerojatnost ponavljanja djela praktički nemoguća, pa se time sasvim opravdano nameće pitanje - po kojoj osnovi su sedmorica mladih ljudi zadržani u pritvoru zbog "zločina" koji ne sadržava ništa više od verbalnog obračuna s jednom političarkom?

Tko je odgovarao za plinske boce na Savskoj?


Pravnici s kojima smo razgovarali podsjećaju na načelo reciprociteta koje je u ovom slučaju itekako narušeno. Nije zgorega podsjetiti se na to da još uvijek nitko nije ni prekršajno ni kazneno odgovarao za, primjerice, šatoraške prijetnje plinskim bocama u zagrebačkoj Savskoj ulici, baš kao ni za bezbrojne verbalne ispade i prijetnje koje je novinarima i političarima upućivao Dinamov gazda Zdravko Mamić.

Pročitajte više