Pet stvari koje smo saznali iz povijesnog susreta korejskih državnika

Foto: Hina/EPA

KIM Jong-un, prvi sjevernokorejski vođa koji je stupio na tlo Južne Koreje od kraja Korejskog rata 1953., trijumfalno je najavio ''novu povijest'' u odnosima dviju Koreja i susret s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom opisao kao ''polazišnu točku'' za mir. 
 
The Guardian navodi pet najbitnijih stvari koje smo doznali iz današnjeg povijesnog susreta. 
 
1. Razlozi za veselje
 
Raspoloženje na summitu činilo se iskreno optimistično, a upoznavanje Kima i Moona srdačno. Prvi znak bio je neplanirani Kimov poziv Moonu da zajedno s njim zakorači na sjevernu stranu granice, koju je Kim upravo prešao. Kako se čini, Kimov poziv bio je odgovor na Moonovo pitanje: ''Kada ću ja posjetiti Sjever?''
 
Posebno je upečatljivo to što je Kim Moona primio za ruku kako bi ga odveo preko granice, a tako su se, s rukom u ruci, i vratili na južnu stranu. Dvojica lidera čavrljali su za vrijeme svoje šetnje prema Kući mira, smiješeći se i rukujući, a zatim dali grandiozne izjave o ''novim počecima'' i ''novoj povijesti''. Kim je čak rekao Moonu da se pitao ''zašto je toliko trebalo'' da se susret dogodi i da je spreman doći u Seul kad god ga pozovu.
 
2. ''Nema više testova''
 
Kim je navodno obećao Moonu da više neće biti nuklearnih testova u Sjevernoj Koreji. Opet se, kao i prilikom nedavnog posjeta južnokorejske delegacije Pjongjangu, našalio da je ometao san Moonu svojim nuklearnim i balističkim testovima: ''Čuo sam da vam je ranojutarnji san ometen puno puta jer ste zbog nas morali ići na sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost. Osigurat ću da se to više ne dogodi.''
 
3. Kimova sestra je njegova ključna saveznica
 
Kimova sestra Kim Yo-jong bila je uz njega kroz sve formalnosti u južnokorejskoj Kući mira. Dodala mu je nalivpero da se upiše u knjigu gostiju, uzela je cvijeće koje su mu školska djeca poklonila i sjedila pored njega, zapisujući bilješke, za vrijeme njegovog razgovora s Moonom.
 
Usto, Kimova sestra bila je jedina žena i jedna od samo nekolicine osoba prisutnih pri susretu, što također pokazuje koliko je bliska sjevernokorejskom diktatoru, čija obitelj vlada Sjevernom Korejom gotovo 70 godina. 
 
4. Kimov glas
 
Iako smo dosad nekoliko puta čuli Kimov glas u govorima, ovo je prvi put da smo ga mogli čuti u razgovoru. Novinar Bloomberga Kyung Bok-cho kaže kako Kim nema izražen naglasak i kako ''ne bi zvučao neobično usred Seula''. Kimovo geganje uz smiješak dok je hodao prema Moonu na granici također govori mnogo, piše The Guardian.
 
5. Tenzije su i dalje tu
 
Unatoč vedrom raspoloženju, i dalje postoji velika količina skepse oko stvarnog značaja ovog summita za mir na Korejskom poluotoku. Robert Kelly iz Nacionalnog sveučilišta Pusan u Južnoj Koreji upozorio je da se Pjongjang nije zaista promijenio i nije ponudio značajne ustupke. Napomenuo je kako i dalje postoje ''goleme'' strateške i političke podjele između Sjevera s jedne strane te Juga, kao i njegovog saveznika SAD-a, s druge. 
 
Van Jackson, bivši politički savjetnik za Aziju američkog državnog tajnika za obranu, izrazio je skepsu oko ovog susreta: "Simbolizam je na visokom nivou i definitivno uzbudljiv, ali morate se upitati, što taj simbolizam znači? Oba čovjeka jako žele da ovo izgleda dobro, ali ne vidim da će iz ovoga proizići ništa osim zamaha za sastanak Kima i Trumpa. Sjajno je imati dobre vibracije ususret summitu s Trumpom, ali morate staviti emocije po strani i pitati se što ovo znači za nuklearno pitanje, a ne znači puno. Kim kaže da želi mir i denuklearizaciju, ali ono što to znači njemu nije prihvatljivo Južnoj Koreji i SAD-u."
 
''Imali smo i ranije lažne zore na Korejskom poluotoku'', prilično je smrknuto komentirao i australski premijer Malcolm Turnbull. Donald Trump je, nakon što je izazvao iznenađenje prihvativši Kimov poziv na susret, nedavno opet iznenadio upozorenjem da do susreta možda i neće doći. Stoga je susret Kima i Moona, ma koliko njih dvojica šutjeli o tome, u sjeni nadolazećeg susreta Kima i Trumpa te pitanja što će se na njemu dogoditi - i hoće li se uopće dogoditi. Dakle, kraj napetosti i neizvjesnosti oko dviju Koreja još je vrlo daleko.


 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz povijesni susret šefova dviju Koreja instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Kim Jong-Un

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više