Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju

Screenshot: YT

Pet tinejdžera optuženo je za kaznena djela terorizma tijekom istrage o napadu nožem na dvije osobe u crkvi u Sydneyju ranije u travnju, priopćila je australska savezna policija (AFP).

"Pet maloljetnika je optuženo dok Zajednički protuteroristički tim (JCTT) Sydney nastavlja istragu o suradnicima navodnog prijestupnika koji je izvršio ubadanje nožem u crkvi u Wakeleyu", stoji u priopćenju savezne policije.

Više od 400 policajaca iz državne i savezne policije izvršilo je 13 naloga za pretres diljem Sydneyja u srijedu navečer.

Dva tinejdžera, 17-godišnjak i 14-godišnjak, optuženi su za posjedovanje ili kontrolu nasilnog ekstremističkog materijala dobivenog ili do kojeg su došli uz korištenje usluga prijevoza.

Dvojica 16-godišnjaka optužena su za udruživanje radi pripremanja ili planiranja terorističkog čina, dok je drugi 17-godišnjak optužen za udruživanje radi pripremanja ili planiranja terorističkog čina i posjedovanja noža na javnom mjestu.

Zaplijenjeno niz predmeta

Tijekom policijske akcije zaplijenjen je i niz predmeta, uključujući elektronički materijal.

Prošlog tjedna 16-godišnji mladić optužen je za terorističko djelo u vezi s ubadanjem nožem u crkvi Krista dobrog pastira u Wakeleyu, zapadnom dijelu Sydneyja, 15. travnja.

Tom prilikom 53-godišnji svećenik zadobio je teške tjelesne ozljede glave, dok je 39-godišnjak u pokušaju intervencije zadobio razderotine i ranu ramena. Tinejdžera napadača zaustavili su građani.

Proglašavanje zločina terorističkim činom daje policiji dodatne istražne ovlasti da utvrdi je li osoba djelovala sama ili je bila dio šire mreže.

Pročitajte više