Peterostruki ubojica iz gej kluba u SAD-u dobio 55 doživotnih kazni plus 190 godina

Foto: EPA, Profimedia

Muškarac koji je ubio petero ljudi u pucnjavi u LGBTQ+ klubu osuđen je na 55 doživotnih robija plus 190 godina zatvora. Anderson Lee Aldrich upao je u Club Q, utočište za LGBTQ+ osobe u konzervativnom gradu Colorado Springsu, s poluautomatskom puškom i pištoljem tijekom drag showa u studenom 2022. godine. 

U napadu je ozlijeđeno još 19 ljudi, uključujući člana osoblja koji je radio na vratima i upucan je devet puta. Aldrich se danas izjasnio krivim po saveznim optužbama za zločine iz mržnje, ali se odbio ispričati ili obratiti obiteljima žrtava, piše Sky News.

On već služi doživotnu kaznu zatvora nakon što je priznao krivnju po optužbi za pucnjavu. Savezni tužitelji usredotočili su se na dokazivanje da je postojao predumišljaj, a Aldrich u sporazumu o priznanju krivnje priznaje svoju mržnju prema LGBTQ+ osobama.

Potrošio više od 9000 dolara na oružje

"Priznanje da su to bili zločini iz mržnje važno je za vladu, a važno je i za zajednicu Kluba Q. To je posebno mjesto okupljanja za sve kojima je to sigurno mjesto. Upoznali smo ljude koji su rekli: 'Ovo mjesto mi je spasilo život i ponovno sam se mogao osjećati normalno'", kazala je tužiteljica Alison Connaughty.

Okružna sutkinja Charlotte Sweeney, prva otvoreno homoseksualna savezna sutkinja u Coloradu, saslušala je svjedočenja žrtava prije nego što je prihvatila sporazum o priznanju krivnje. Sporazum o priznanju krivnje uključuje kaznu od 190 godina zatvora po optužbama za oružje i drugim točkama.

"Nikad nećeš izaći iz zatvora", rekla je sutkinja Aldrichu. Sud je saslušao istražitelje koji su otkrili dokaze o Aldrichovoj mržnji prema LGBTQ+ zajednici. Aldrich je potrošio više od 9000 dolara na kupnju oružja u dvije godine prije napada, prema dokazima koje su predstavili tužitelji.

Identificira se kao nebinarna osoba

U njegovu je stanu pronađena i rukom nacrtana karta kluba Q, zajedno s materijalima za obuku pod naslovom "Kako se suočiti s aktivnim napadačem". Aldrich je posjetio klub najmanje osam puta prije napada, a posljednji posjet bio je samo sat i pol prije pucnjave. 

Malo prije ponoći vratio se s pancirkom i puškom. Odmah je počeo pucati i ubio prvu osobu na ulazu, prije nego što je pucao u barmene i ljude u baru, a zatim je otišao na plesni podij. Aldricha su zaustavili mornarički časnik koji je zgrabio cijev puške te vojni veteran koji ga je svladao.

Pet smrtno stradalih bilo je staro od 22 do 40 godina. Aldrich, koji se identificira kao nebinarna osoba, na sudu je ispričao da je "namjerno" ubio žrtve te da je počinio "značajne korake" kako bi ubio one koji su bili ozlijeđeni u napadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.