Peti svjetski kongres jedinstva humanista

U Dubrovniku će se u studenom ove godine održati V. svjetski kongres jedinstva humanista i u povodu toga danas je u Dubrovniku sazvana konferencija za novinare. L

Kako je, među ostalim, istaknuo glavni tajnik Međunarodne lige humanista prof. Zdravko Šurlan, riječ je o neovisnoj međunarodnoj udruzi za mir i svjetsko jedinstvo sa sjedištem od 1998. u Sarajevu, koja je osnovana u Dubrovniku 1974.

Tada su dobitnici Nobelove nagrade za mir Linus Pauling, Philip Noel-Baker i drugi velikani 20. stoljeća na poticaj akademika Ivana Supeka napisali Dubrovačku deklaraciju o miru, koja je postala temeljno polazište za rad i djelovanje humanista.

Ta je deklaracija jednoglasno prihvaćena na Prvom kongresu jedinstva humanista koji je pod predsjedanjem akademika Ivana Supeka održan u Philadelphiji 1976.

Novinarima je priopćena i odluka Predsjedništva Svjetskog kongresa jedinstva humanista, kojom je odlučeno da su humanistima 2004. proglašeni Luko Paljetak, Miroslav Radman, novinar Denis Latin i kolektiv Osnovne škole "Mate Lovraka" u Zagrebu.



(Hina) xhšpa yvkn

Pročitajte više