Petorica maloljetnika u Grčkoj optuženi za ubojstvo 11-godišnjaka

GRČKE sudbene vlasti provode istragu nad petoricom maloljetnika starih između 11 i 13 godina koje tamošnja policija sumnjiči za ubojstvo 11-godišnjeg doseljenika iz Gruzije Alexa Meshiesvilija.

Nakon što je u veljači ove godine grčkoj policiji prijavljen nestanak malog Gruzijca, policija je tapkala u mraku sve do lipnja kada su petorica maloljetnika, Alexovih poznanika, policiji priznali da su istukli i pretučenog do smrti u podrumu ostavili 11-godišnjaka.

Nakon toga su navodno sakrili njegovo tijelo koje, unatoč intenzivnoj policijskoj potrazi, još uvijek nije pronađeno.

Međutim, dvojica Grka, dvojica Albanaca i jedan rumunjski dječak nakon toga su povukli prvotnu izjavu te je s njima u policiji obavljen drugi razgovor kojem je prisustvovao dječji psihijatar. Nakon toga dječaci su ponovno optuženi te bi se mogli suočiti s dužim vremenskim kaznama.

Grčkim je zakonom predviđeno da maloljetnici ispod 12 godina za slične optužbe mogu biti kažnjeni stavljanjem pod stalan nadzor države, dok su za prekršitelje starije od 12 godina predviđene kazne smještanja u popravno-odgojne ustanove gdje mogu biti zadržani i do 20 godina.

Državno tužiteljstvo uložilo je i kaznene prijave protiv roditelja petorice osumnjičenika koje se tereti zbog propusta vezanih uz stavaljanje pod nadzor svoje djece.

Istragom je utvrđeno da je Alex bio inteligentan dječak i uspješan školarac. Petorica osumnjičenih dječaka su u lipanjskom priznanju policiji kazali da su se svađali sa Alexom, istukli ga i ostavili u podrumu.

Dječakova majka je tijekom posljednjih mjeseci postala redovna tema vijesti na grčkim TV postajama na kojima se često pojavljivala noseći znak upitnika, čime je putem TV gledateljstva željela doći do podataka o njenom nestalom sinu.

Tražeći sina Natela Ichuadze je pet dana provela u bdjenjima ispred domova osumnjičenih dječaka i noseći imitaciju znaka prelivenog krvlju.

Tegoba nesretne majke je kulminirala početkom ovog tjedna kada se ona predozirala nakon što joj je poslije višemjesečne neuspjele potrage policija priopćila da su šanse za pronalaženjem njenog sina vrlo male.

I.K.

Pročitajte više