Petorka iz HAC-ove afere privedena istražnom sucu

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec danas treba odrediti hoće li petorica osumnjičenika iz afere u HAC-u biti zadržani u pritvoru ili pušteni na slobodu.

> Policijska akcija "Nesklad": Zbog farbanja tunela uhićeno pet osoba iz HAC-a i Skladgradnje

Petorka se tereti za namještanje natječaja za bojanje tunela Sveti Rok i Mala Kapela i izvlačenje čak 21 milijuna kuna iz Hrvatskih autocesta. U akciji "Nesklad" zbog tih su djela uhićeni su smijenjeni predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, smijenjeni član Uprave HAC-a Marijo Lovrinčević, direktor građenja Goran Legac, glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija i jedan od braće Žužul, vlasnika tvrtke Skladgradnja, Slavko Žužul.

Iz Ravnateljstva policije objašnjavaju kako su Hrvatske autoceste imale ugovorene radove na bojanju tunela Mala Kapela i Sveti Rok sa dvije poslovne udruge. Dogovoreno je da se za radove u Maloj Kapeli isplati 2 624 538 kuna, a za Sveti Rok 2 388 375 kuna. Petorka je odlučila da se radovi bojenja tunela izdvoje iz ugovora te je raspisana nova nabava sa procjenom vrijednosti od 36 milijuna kuna.

Oštetili HAC za 22 milijuna kuna

Istragom je utvrđeno kako se u novom natječaju pogodovalo tvrtki Skladgradnja, jer je postavljene uvjete mogla ispuniti samo ta tvrtka, a niti jedna druga se nije javila na natječaj. Dogovoreno je da Skladgradnja tunele ofarba za 150 kuna po metru kvadratnom, što je mnogo više od uobičajene cijene za takve radove. Time su osumnjičenici oštetili HAC za 22 milijuna kuna.

O ovoj aferi je prije mjesec dana Index opširno pisao, a saznali smo i kako je HAC uz namještanje natječaja na kojem je mogla pobijediti samo Skladgradnja, farbanje platio dva puta.

Pročitajte više